Dostupni linkovi

Ivanov i Frčkoski u drugom izbornom krugu


Predizborni plakati Ljubomir Frčkoski i Gjorge Ivanov
Predizborni plakati Ljubomir Frčkoski i Gjorge Ivanov

Gjorge Ivanov, kandidat vladajuće VMRO DPMNE, je osvojio najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Makedoniji, održanom u nedelju. Prema rezultatima Državne izborne komisije, koji se baziraju na oko 94 posto obrađenih biračkih mesta, za Ivanova se izjasnilo oko 35 posto glasača.

Njegov protivkandidat u drugom krugu najverovatnije će biti kandidat opozicionog Socijaldemokratskog saveza Ljubomir Frčkoski sa oko 20 posto glasova.

Posle objavljivanja prvih izbornih rezultata, Gjorge Ivanov je sinoć izjavio da je Makedonija pokazala da ima kapacitet za organizovanje fer i demokratskih izbora:


“Sproveli smo izbore koji su prošli bez ijednog značajnog propusta ili primedbe. Pokazali smo na delu da evropske vrednosti žive u Makedoniji, da građani žive evropski san i da Makedonija zaslužuje da bude deo Evropske unije i NATO-a.”


U opoziciji su zadovoljni rezultatima, jer su oni, po njima, bolji nego na prethodnim izborima u junu prošle godine. Oni kažu da su opozicioni kandidati, koji su “pro NATO” raspoloženi, zajedno osvojili više glasova od Ivanova.

George Ivanov

“I glasači za albanske predsedničke kandidate su isto tako “pro NATO” orijentisani. VMRO i njihov kandidat su ostali sami i izolovani. U drugom krugu pokušaćemo da organizujemo sve ove glasove za NATO i da konačno porazimo VMRO DPMNE”, izjavio je portparol Socijaldemokratskog saveza Emilijan Stanković.

Na lokalnim izborima, na kojima su se birali gradonačelnici i članovi Saveta u 84 opštine i u Gradu Skoplju, posle prvog kruga najverovatnije biće poznata imena prvih ljudi u 32 opštine, dok će se u ostalim glasati još jednom.

Najzanimljivija je bila trka u glavnom gradu, a za drugi krug su se plasirali kandidati vladajuće VMRO DPMNE Koče Trajanovski i predstavnik opozicionih partija Tito Petkovski.


Inače, i međunarodni i domaći posmatrači u svojim prvim ocenama su saglasni da su izbori prošli u demokratskoj atmosferi, što je bilo veoma bitno, jer je to bio jedan od glavnih uslova koje je postavila Međunarodna zajednica za dalje napredovanje Makedonije na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. izbore je nadgledalo oko 7.000 domaćih i inostranih posmatrača, najviše dosada, s obzirom da je na nekoliko prethodnih izbora bilo mnogo incidenata, oružanih sukoba, pa i žrtava. Glavnu ocenu o regularnosti glasanja je dala misija OEBS-a, koja je imala oko 300 posmatrača.

Ljubomir Frčkoski
Prema njihovom izveštaju, prvi krug predsedničkih i lokalnih izbora u Makedoniji je ispunio većinu međunarodnih standarda o demokratskim izborima.


“Prvi izborni krug je i pored nekih pitanja koja ostavljaju mesto za zabrinutost, predstavlja značajan korak napred. Glasanje je prošlo mirno i bez nasilja, koje je bacilo senku na prošlogodišnje parlamentarne izbore. Proces je bio dobro organizovan, iako je bilo proceduralnih neregularnosti. Pažljivo ćemo pratiti izborni proces u drugom krugu”
, izjavio je Piter Ajker, šef posmatračke misije OEBS-a.


Drugi krug predsedničkih i lokalnih izbora u Makedoniji će se održati 5-og aprila.

XS
SM
MD
LG