Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Revizija američke strategije za Afganistan i Pakistan


U jednom u nizu intervjua datim posljednjih dana, američki predsjednik Barack Obama iznio je reviziju američke strategije za Afganistan i Pakistan, objasnivši da će zahtijevati veći naglasak na ekonomskom razvoju i diplomatiji.

"Tražiću bolju koordinaciju među partnerima, nego je to činio moj prethodnik, George Bush", izjavio je Obama u razgovoru za CBS-ovu emisiju "60 minuta". Američki je predsjednik svoje insistiranje na diplomatiji i ekonomiji objasnio stavom da vojska sama ne može dovršiti rat u Afganistanu. "Pripremili smo "izlaznu strategiju" koja je dio nove sveobuhvatne politike i koju ćemo uskoro otkriti", kazao je Barack Obama.

U intervjuu CBS-u američki je predsjednik kritizirao Busha jer je 2003. naredio invaziju na Irak, a da prije toga nije isplanirao izvlačenje američkih snaga te stoga što je dopustio da ga irački rat odvrati od Afganistana gdje su se talibani pregrupirali. On je rekao da je "destabilizirajuća granica" između Afganistana i Pakistana velik vojni izazov jer se pretpostavlja da se talibanski vođe skrivaju na tome području odakle planiraju napade u Afganistanu.

Obama je praktično priznao da SAD i saveznici ne pobjeđuju u Afganistanu, pa je s tim u vezi naredio razmještanje dodatnih 17.000 vojnika, uz 38.000 koji su već tamo. Od svojih je saveznika tražio da ga podupru novim trupama, ali su na posljednjem samitu evropske 27-orice, evropski lideri uglavnom odbili poslati nove vojnike na Istok. Barack Obama planira stoga, na predstojećem samitu NATO-a u Starsbourgu nametnuti Afganistan kao jednu od glavnih tema. Početkom aprila naime, u Evropi se obilježava 60-ta godišnjica osnivanja Sjeveroatlanskog saveza, čemu će prisustvovati i novi američki predsjednik. Biće mu to prvo veliko putovanje u inostranstvo otkada je preuzeo dužnost.

Osim što si je za prvi zadatak postavio rješenje ekonomske krize, Barack Obama od početka svog mandata prebacuje pozornost SAD-a s nepopularnog rata u Iraku na Afganistan gdje je posljednjih mjeseci nasilje dostiglo vrhunac. Prema nekim analitičarima, Afganistan se, ukoliko se ne preduzmu adekvatne mjere, može pretvoriti u Vijetnam novog američkog predsjednika.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG