Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanov dobio najviše glasova


Gjorge Ivanov sa suprugom na glasanju

Gjorge Ivanov, kandidat vladajuće partije VMRO DPMNE je osvojio najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Makedoniji, prema prvim nepotpunim rezultatima Državne izborne komisije. Glasanje je, po većini ocena, prošlo mirno i bez incidenata. Ovo su četvrti presednički izbori od nezavisnosti Makedonije, uz koje su održani i lokalni.

O drugom mestu koje vodi ka drugom krugu izbora za šefa države, za sada mrtvu trku vode kandidat opozicionog Socijaldemokratskog Saveza Ljubomir Frčkoski i nezavisni kandidat Ljube Boškoski.

Ostala četvorica imaju manje osvojenih glasova, a o tome kako stoje pretendenti za funkciju gradonačelnika i članove Saveta u 84 opština i u gradu Skoplju za sada nema nikakvih informacija.

Nema preciznih podataka ni o izlaznosti glasača, ali najverovatnije se kreće oko 55 posto.

Izbore u Makedoniji je nadgledalo oko 7.000 domaćih i inostranih posmatrača, najviše dosada, s obzirom da je na nekoliko prethodnih izbora bilo mnogo incidenata, oružanih sukoba, pa čak i žrtava.

Glavnu ocenu o regularnosti glasanja će dati misija OEBS-a sa oko 300 posmatrača, jer je demokratsko odvijanje izbora jedan od glavnih uslova koje je postavila Međunarodna zajednica za dalje napredovanje Makedonije na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG