Dostupni linkovi

Završeni izbori u Makedoniji


Biračka mesta za predsedničke i lokalne izbore u Makedoniji zatvorena su večeras. Glasanje je, po većini ocena, prošlo mirno i bez incidenata. Prve rezultate, Državna izborna komisija bi trebalo da dostavi do ponoći, Ovo su četvrti presednički izbori od nezavisnosti Makedonije, uz koje se održavaju i lokalni.

Na biračkom spisku nalazi se 1.792.082 građana s pravom glasa. Prema podacima Državne izborne komisije (DIK), odziv glasača do 17.00 je bio 48,73 odsto.
"DIK i ja, kao presednik, smatramo da se današnji izbori odvijaju u dobroj atmosferi sa malim izuzecima. Opštinske izborne komisije i izborni odbori najsavesnije i najodgovornije izvršili su svoj posao", izjavio je presednik DIK-a Aleksandar Novakovski.
Prijavljeni su manji incidenti, a policija - prema izjavi portparola policija Ivo Kotevski, nije reagovala. I policija i DIK demantuju izveštaje nekih medija da je bilo incidenata.
Nevladina organizacija MOST prijavila je kao nepravilnosti propagandu, deljenje instrukcija, pritisak na građane koji glasaju, ali je ocenila da nije bilo većih incidenata.
Koalicija nevladinih organizacija "Izađi na glasanja" je navela da se izborni proces odvija mirno i demokratski, bez incidenata i nepravilnosti.
Ambasador SAD u Makedoniji Filip Riker posetio je nekoliko glasačkih mesta u Tetovu, gde je rekao da se izbori odvijaju mirno.

"Izveštaj ću podneti zvaničnicima iz OEBS-a. Za sada je sve dobro i realno se sprovodi demokratija. To svaki građanin Makedonije traži i
zaslužuje", rekao je Riker.
Ambasador Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske komisije u Makedoniji Ervan Fuere, koji je posetio nekoliko glasačkih mesta u
zapadnoj Makedoniji, ocenio je da se izbori sprovode u fer i demokratskoj atmosferi.
On je rekao da je pohvalno što su građani i pored loših vremenskih uslova izašli na glasanje.
Prve rezultate, DIK bi trebalo da dostavi do ponoći, a prvi zvanični rezultati očekuju se 24 sata po završetku izbora.
Ovo su četvrti presednički izbori od nezavisnosti Makedonije, uz koje se održavaju i lokalni.
Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima dogodili su se ozbiljni incidenti pa je međunarodna zajednica upozoravala da su današnji
izbori test za Makedoniju, odnosno da će pokazati da li je spremna da uđe u evro-atlanstke integracije.
XS
SM
MD
LG