Dostupni linkovi

Beograd: policajac ubio mladića


Težak incident, u kom je u Beogradu prilikom policijske kontrole od metka ispaljenog iz službenog pištolja poginuo dvadesetčetvorogodišnji mladić, poljuljao je ionako krhko i teško sticano poverenje građana u organe reda. Nakon što se nešto što je trebalo da bude rutinska intervencija policije pretvorilo u tragediju, najviši zvaničnici obećali su brzu istragu, dok rodbina stradalog optužuje MUP.

Povratak nekoliko pripitih mladića iz noćnog provoda u četiri sata ujutru pretvorio se u tragediju kada je, kako detaljno piše beogradska štampa, džip Interventne brigade beogradske policije krenuo u poteru za njihovim autom jer su prošli na crveno svetlo. Nakon što su produžili, vozeći pežo 307 kupe, ne obazirući se na policijske sirene i rotaciono svetlo u jurnjavi prošli na još jedno crveno, policajci su u jednoj novobeogradskoj ulici uspeli da ih sustignu i priđu vozilu u nameri da ih legitimišu. Tom prilikom, kako prenose mediji, pripadnik Interventne jedinice Miljan Raičević iz pištolja je ubio dvadesetčetvorogodišnjeg Đorđa Zarića, koji je sedeo na mestu suvozača.

Rodbina stradalog teško je optužila policajca, tvrdeći da je Đorđu pucao u glavu, dok je MUP saopštio da je do tragedije došlo nenamerno kada je Zarić, posle propisanog upozorenja članova patrole, izlazeći iz vozila vratima pežoa zakačio policajca po ruci, a zatim odgurnuo njegov službeni pištolj, usled čega je došlo do opaljenja.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izrazio je najveće žaljenje zbog ovog događaja rekavši da se radi o strašnoj tragediji:

"Izgubljen je mlad život na jedan potpuno neverovatan način, a sigurno je uništen i život tog čoveka koji je pucao. Trebalo bi sačekati da istražni organi naprave istragu kako je do toga došlo. Pritisak je veliki na ljude koji rade u policiji, broj naših obesnih sugrađana koji smatraju da su iznad zakona je zaista veliki i to vidimo svakog dana na ulicama – ne morate da budete u policiji da biste to videli. S druge strane, svaki čovek koji nosi uniformu mora da postupa mnogo pažljivo kako se ovakve stvari više nikada ne bi desile."

Odmah posle ovog događaja, dvadesetpetogodišnji policajac Miljan Raičević je pritvoren, oduzeti su mu pištolj i značka, a Okružni sud u Beogradu protiv njega je pokrenuo istragu.

Izrazivši žaljenje zbog tragične smrti Đorđa Zarića, ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je za naš program da očekuje efikasno delovanje pravosudnih organa:


"I da vrlo brzo imamo rasvetljen događaj i utvrđenu materijalnu istinu."

RSE: Da li ima nekih podataka da su postojale neke neregularnosti u postupanju policije, kada su slični slučajevi u pitanju? Da li policija nekad prekoračuje ovlašćenja?

"Ministarstvo pravde nema takve podatke jer ono nije nadležno nad postupanjem policije, ali sve ono što dođe u domen pravosudnih organa procesuira se."

Kako pišu novine, patrola Interventne jedinice odmah po stradanju mladića sklonjena je sa terena, a na lice mesta izašlo je nekoliko policijskih džipova i automobila dok se uviđaj nije završio.

Velimir Barbulov, iz Nezavisnog sindikata policije, rekao je za naš program da nije video izveštaj o pogibiji Đorđa Zarića, ali je izrazio nadu da će istražni organi otkriti šta se dogodilo, i naveo da su pripadnici Interventne po prirodi posla često pod velikim pritiskom:


"To je vrlo ozbiljan posao i pripadnici interventne patrole odluke donose u sekundama, oni nemaju vremena da isprave greške i razmisle o svojim potezima koje su preduzeli u datom momentu. Odluke se donose u momentu i greške su moguće, ali smo mi za to da nikoga ne bi trebalo okrivljivati pre nego što se ne dokaže krivica. Dakle, istraga je počela i ona će pokazati istinu o ovom tragičnom događaju."

Pripadnici Interventne brigade beogradske policije često imaju najteže zadatke, kontrolišu sumnjiva vozila i objekte i hapse okorele kriminalce, ali se često dešava da građani na njihovo postupanje imaju ozbiljne primedbe, tvrdeći da se prilikom kontrola bahato ponašaju i primenjuju prekomernu silu.

Ninoslav Krstić, iz Foruma za bezbednost i demokratiju, rekao je za naš program da zvaničnici MUP-a moraju da reaguju povodom ubistva na Novom Beogradu, jer bi u suprotnom i ubuduće mogla da bude dovedena u pitanje bezbednost građana i službenih lica:


"U svim policijama sveta propisana je procedura kako se vadi oružje i u kojim situacijama. Ne možete pucati na čoveka ako je prošao kroz crveno svetlo, iako često dolazi do tragedija zbog prolazaka kroz crveno svetlo. Kada se te procedure propišu, one se uvežbaju, pa tek onda ti ljudi mogu da se puste na teren."

Ukoliko se pokaže da je prekoračio službena ovlašćenja kada je zaustavio automobil zbog prolaska kroz crveno svetlo pripadniku Interventne policijske brigade Miljanu Raičeviću sudiće se za ubistvo.

XS
SM
MD
LG