Dostupni linkovi

Obamina poruka iranskim vođama


Barak Obama na snimanju poruke iranskim vođama
Barak Obama na snimanju poruke iranskim vođama

Američki predsednik Barak Obama napravio je istorijski korak obraćajući se direktno iranskim vođama s ponudom da se prekine neprijateljstvo dve zemlje staro tri decenije, u poruci koja je noćas objavljena u Vašingtonu povodom iranske nove godine. U Teheranu je Obamina poruka ocenjena kao 'pozitivna', ali se ističe da su neophodna 'dela'.

Obama je iranskim liderima ponudio "budućnost u kojoj bi stari sporovi bili prevaziđeni, gde bi vi i svi vaši susedi i čitav svet živeli u većoj bezbednosti i miru".
"U ovom periodu novih početaka želeo bih otvoreno da se obratim iranskim vođama. Između nas postoje ozbiljne razlike koju se vremenom produbljivale. Naša diplomatija je od sada odlučna da se u praksi bavi sveukupnim problemima koji se pred nama i da pronađe način za uspostavljanje konstruktivnih odnosa između SAD, Irana i međunarodne zajednice. Taj proces uz pretnje neće napredovati. Mi se, naprotiv, zalažemo za pošten dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju", rekao je Obama obraćajući se ne samo iranskom režimu već i narodu Irana povodom velikog praznika Noruza, koji ove godine pada 20. marta. Njegova poruka je emitovana uz prevod na persijski jezik.
Obama je istovremeno predočio iranskim vlastima da se i one nalaze "pred izborom".
"SAD žele da Islamska Republika Iran zauzme mesto koje joj pripada u međunarodnoj zajednici, ali to mesto se ne može dobiti terorizmom i oružjem, već mirnodopskim potezima koji demostriraju istinsku veličinu iranskog naroda i civilizacije. Mera te veličine ne podrazumeva kapacitet za uništavanje već sposobnost da se gradi i kreira", kazao je Obama.
Poruka američkog predsednika naišla je na pozitivan odjek u Teheranu, ali iziskuje konkretne mere kako bi se izbegle greške iz prošlosti, izjavio je savetnik predsednika Mahmuda Ahmadinedžada za medije Akbar Džavanfekr.

"Pozdravljamo želju američkog predsednika, ali to se ne može postići zahtevanjem od Irana da jednostrano zaboravi agresivno ponašanje SAD u prošlosti. SAD moraju da prihvate greške koje su počinili i da ih isprave kako bi se prevazišli sprorovi između dve zemlje"
, rekao je iranski zvaničnik.
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana izjavio je da veruje u otvaranje "novog poglavlja" u odnosima Irana i SAD nakon poruke predsednika Baraka Obame vlastima u Teheranu.
Potez šefa Bele kuće pozdravila je i Rusija. Zamenik ministra inostranih poslova Sergej Ribakov.

"Smatramo da je veoma važno to što nova američka administracija teži da ispruži ruke prema Iranu. Verujemo da je to najbolji način da se otkloni zabrinutost koju dele SAD i međunarodna zajednica oko iranskog nuklearnog programa. Ruska Federacija veruje da jedino politički i diplomatski put, napori da se otpočne suštinski dijalog sa Iranom može voditi obnovi poverenja u isključivo mirnodopsku prirodu iranskog nuklearnog programa", istakao je Ribakov.

Administracija prethodnog predsednika Buša je tvrdila da je cilj iranskog programa obogaćivanja uranijuma da dođe u posed nuklearnog oružja. U Teheranu to negiraju, ističući da je cilj tog programa isključivo mirnodopski. Savet bezbednosti je uveo ograničene sankcije Teheranu. Odnosi između SAD i Irana su zategnuti od 1979. kada je u islamskoj revoluciji koju je predvodio ajatolah Homeini zbačen proamerički šah Reza Pahlavi.
XS
SM
MD
LG