Dostupni linkovi

Kampanja obećava fer izbore


Predizborni plakati u Skopju
Predizborni plakati u Skopju

Oko 1,8 milion građana Makedonije sa pravom glasa u nedelju će odlučivati ko će biti novi predsednik države u sledećih 5 godina, kao i ko će rukovoditi lokalnu vlast u 84 opštine i u gradu Skoplju, koji je posebna jedinica lokalne samouprave. U trci za šefa države ulaze sedmorica, a za gradonačelničku funkciju 365 kandidata.

Pobedu ili bar ulazak u drugi krug glasanja očekuju svi učesnici izbora, koji su jednoglasni u oceni da je ova predizborna kampanja protekla u mirnoj atmosferi, za razliku od nekoliko prošlih izbora, u kojima je bilo mnogo incidenata, pucnjave, pa i žrtava. Ipak, opozicione partije su registrovale nekoliko nepravilnosti, koje, po njima, mogu baciti senku na čitav izborni proces. Oni kritikuju odluku vladajuće VMRO DPMNE da na glasačkim mestima u nedelju rasporedi svoje visoke partijske i državne funkcionere. Druga primedba opozicije je da je Vlada u toku kampanje zamajavala glasače sa svakodnevnim postavljanjem kamen-temeljaca.

"Najviše u ovom trenutku radi Centar za socijalni rad, gde se deli “šakom i kapom” sa ciljem da se kupi neki glas više. imamo i masovnu seču šuma, na očigled građana. Zbog svega ovoga, ne može se reći da je kampanja bila fer", kaže poslanica Socojaldemokratskog saveza Cvetanka Ivanova.

A kandidat opozicije za gradonačelnika Skoplja Tito Petkovski ocenjuje kao pokušaj zastrašivanja to što je policija zatražila lične podatke partijskih posmatrača glasanja, dodajući i da je vlada bezmilosno trošila državne pare u kampanji. Osim toga, on sumnja i u zloupotrebe sa biračkim spiskovima, jer po njemu nije moguće da od 2,1 milion žitelja, pravo glasa imaju oko 1,8 million. Sa druge strane, u vladajućoj VMRO DPMNE kažu da senku na izbore bacaju upravo lične uvrede koje plasira opozicija. Oni nemaju šta da ponude, pa se zato služe lažima, kaže Ilija Dimovski iz VMRO DPMNE:

"Jednostavno u nedostatku programa i realne ponude projekata u interesu gradjana, opozicija je tokom cele kampanje, sa konstrukcijama i manipulacijama, pokušavala da sakrije haos u svojim redovima, kadrovski deficit i nemanje programa."

To kažu partije, a politički analitičari ocenjuju da smo imali bezličnu i bledu kampanju, više populističku nego originalnu, sa već čuvenim frazama i sa slabom ponudom kandidata. iako su svi saglasni da je sve prošlo u relativno mirnoj atmosferi, eksperti izdvajaju neke nepravilnosti, kao na primer odluka vladajuće partije da ima svoje ljude na biračkim mestima.

"To je zaista veliki pritisak. Vlasti nastoje da sa njihovim pojavljivanjem i sa uključivanjem i policijskih organa, izvrše uticaj na birače, da bi oni glasali za njihovog kandidata", kaže univerzitetski profesor Jove Kekenovski.

A analitičar Hisen Ramadani kao veliku nepravilnost ističe potrošnju državnih para u izbornu kampanju:

"Ovi veliki bilbordi koje su postavili, pa to nikad dosada nismo imali. Prevelika potrošnja. A i u ovakvim uslovima kada je kriza, pomalo je i bezobrazno trošiti tolike pare."

I pored svega, generalna ocena analitičara je da ova kampanja obećava fer i demokratske izbore, što je jedan od glavnih uslova koje je postavila međunarodna zajednica za dalje napredovanje Makedonije na putu ka Evropskoj uniji i NATO.
XS
SM
MD
LG