Dostupni linkovi

Odlikovanje za hrabrost i ljudskost


Predsjednik Mesić uručuje odličje Aleksandru Jeftiću, Foto:zoomzg

Hvatski predsjednik Stjepan Mesic uručio je u četvrtak Aleksandru Jeftiću, Srbinu iz Vukovara, visoko državno odlikovanje za spašavanje brojnih hrvatskih branitelja u srbijanskom koncentracijskom logoru Stajićevo. U Udruzi pravnika Vukovar '91, koja je predložila Jefića za odličje, tvrde da Jeftićevo odlikovanje nema nikakve veze s posjetom hrvatskog premijera Beogradu.

Tko je Aleksandar Jeftić i zašto mnogi vukovarski branitelji negoduju zbog njegova odličja?
Predsjednik Udruge pravnika Vukovar '91 Zoran Šangut ističe da mu je Aleksandar Jeftić osobno spasio život, kao i desecima Hrvata s kojima je zajedno bio zarobljen u Vukovaru i odveden u srbijanski koncentracijski logor Stajićevo, kraj Zrenjanina:
«Okupacijom grada Vukovara 18. i 19.studenog 1991. odvedeni smo u logore na teritoriju Srbije, a jedan od zarobljenika je bio i Srbin Aleksandar Jeftić. Jedan od zapovjednika logora Stajićevo prepoznao je Aleksandra Jeftića, jer je Jeftić kod njega služio vojsku i onda mu je zapovjeđeno da sve Srbe koje poznaje izdvoji i smjesti u drugi dio štale. Međutim, uz Srbe, Aleksandar Jeftić je prebacio i veliki broj nas Hrvata, dajući nam znak da pred stražarima šutimo i tretirao nas je kao da smo i mi Srbi.»
'Pomogao sam nekima, ne razmišljajući tog trenutka o posljedicama, ali mnogi su ostali s druge strane kojima se nije moglo pomoći', kazao je jučer u svojem rijetkom medijskom istupu sam Jeftić, primajući visoko odličje za promociju društvenih i moralnih vrednota:

Aleksandar Jeftić sa odličjem, Foto: zoomzg
«Verovatno bi se to desilo i vama, da vas baš briga što će se desiti kada dođete do kraja. Jednostavno ne razmišljaš o posledicama, šta bi moglo da se desi. Slediš neki svoj nagon, svoj instinkt...»
Udruga pravnika vukvarskih branitelja još je 2005. predložila Jeftića za odlikovanje, pojašnjava poznati vukovarski branitelj i autor knjige o ratu u Vukovaru 'Ništa lažno' Predrag Matić Fred:
«Aleksandar Jeftić je naš susjed s kojim smo mi odrasli i živjeli zajedno u Borovu naselju. Za vrijeme rata on ostaje u Vukovaru, ne uključuje se u rat ni na jednoj ni na drugoj strani.»
No kad je Vukovar pao i JNA ušla u grad bio je zarobljen kao i svi muškarci zatečeni u gradu, te odveden u logor u Stajićevu, u kojem Jeftić učinio herojsko djelo, koje se mnogima možda iz današnje vremenske udaljenosti i ne mora činiti takvim, ali, kaže Matić, oni koji su tamo bili dobro se sjećaju noći u kojoj su glave padale i trebalo je smoći hrabrosti pa zajedno sa zarobljenim Srbima prevesti i na desetke Hrvata u drugi dio štale:
«Ja kao Predrag uvijek mogu 'proć' kao Srbin' pa neki Zoran...al' pazite, on je, primjerice, preveo jednog Antu Crnjca....Nema nijednog Srbina da se zove Ante, a pogotovo da se preziva Crnjac! Međutim, sad tog istog Crnjca, kad bi ga pitali za Acu, on bi to, onako, doveo do razine beznačajnosti, kao 'pašto...to nije ništa'. Ali, činjenica je da iz tog dijela štale nitko nije ubijen.»
No, mnoge hrvatske braniteljske udruge nisu oduševljene Jeftićevim odlikovanjem, jer ga, kažu, nemaju ni mnogi zaslužni Hrvati branitelji. Predsjednik Koordinacije vukovarskih udruga branitelja Ivan Kovačić:
«Smatramo da to nije tako, da je to izmišljena stvar da bi se netko promovirao. A, najveća je sramota da čuvar zatvora bude odlikovan za ono što je bio čuvar zatvora. Sramotno je to za one koji su to predlagali i za one koji su to prihvatili.»
Odličje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, Foto: MORH
Predsjednik udruge pravnika Vukovar '91. Zoran Šangut naglašava da Hrvatska ne smije prešućivati doprinos nacionalnih manjina u obrani Hrvatske među kojima je bilo oko 20.000 Bošnjaka i oko 10.000Srba:

«Spomenut ću samo neke vukovarske branitelje, Iliju Miloševića,Velibora Vojvodića, Nenada Gagića i ostale. Još prije dvije godine smo predložili da jedna ulica u Vukovaru upravo dobije ime po Nenadovom bratu, Predragu Gagiću. Na žalost ima protivljenja i još nije, ali mi vjerujemo da će, kao što je Aleksandar Jeftić dobio odlikovanje, jednoga dana i jedna ulica u Vukovaru dobiti ime po Predragu Gagiću.»
Fred Matić ne vjeruje u poveznicu između jučerašnjeg uručenja odlikovanja Aleksandru Jeftiću i današnjeg posjeta hrvatskog premijera Beogradu:
«To nije izravna poveznica jer njemu je odličje dodijeljeno još prije godinu dana, a jučer samo uručeno. Ono što je potrebno također reći jest da Srbija, na žalost, još uvijek ne priznaje postojanje koncentracijskih logora na svome području od '91-'95-te godine. Žalosno je da srbijanska javnost nije s tim upoznata, ali to je dio njihove povijesti i dio istine s kojom će se i oni morati suočiti, kad-tad.»
XS
SM
MD
LG