Dostupni linkovi

Saslušan bivši pilot Zoran Slavuljica


Zoran Slavuljica
Zoran Slavuljica

Po zahtjevu Hrvatskog tužilaštva istražni sudija Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović saslušao je u utorak bivšeg pilota Jugoslovenske narodne armije, Zorana Slavuljicu, koji je negirao optužbe da je aprila '92. godine učestvovao u raketiranju Metkovića. U srijedu će biti saslušani i još dvojica osumnjičenih pilota Asim Pandžić i Miodrag Atanacković nakon čega će predmet biti proslijđen Hrvatskoj.

Po okončanju dvosatnog saslušanja istražnog sudije Radomira Ivanovića bivši pilot Jugoslovenske narodne armije, danas selektor Teniske reprezentacije, Zoran Slavuljica, novinarima je saopštio:

"Taj zahtjev hrvatskog tužilaštva koji postoji od '92. godine je jako paušalna, da ne kažem smiješna ocjena. Dat je jedan period koji se odnosi na kraj '91. početak '92.godine. Nema određenog tačnog perioda, nema određenog vremena kada se to desilo. Meni se stavlja na teret da sam kao pilot Ratnog vazduhoplovstva u nekoliko navrata bombardovao i raketirao Metković gdje sam proizveo znatne materijalne štete, čak i ljudske žrtve. Nigdje u tom zahtjevu ne piše kada je to bilo, koliko je žrtava bilo, šta je uništeno. Jedino što mogu poslije svega ovoga da izjavim da to nema nikakve veze sa onim što sam ja radio u to vrijeme. Izjavljujem da nijesam u tom periodu uopšte ni letio na tom području, a u svojoj dugoj i bogatoj pilotskoj karijeri nikad ništa nijesam uradio što bi imalo ikakve veze sa ratnim zločinom."

Zoran Slavuljica je saslušan po zamolnici hrvatskih pravosudnih organa preko Instituta međunarodne pravne pomoći, a na osnovu sporazuma koji su za procesuiranje ratnih zločina Crna Gora i Hrvatska sklopile 2007. godine. Na pitanje da li bi bio spreman da se odazove pozivu hrvatskih pravosudnih organa Slavuljica je odgovorio:

"Ja bih se sjutra odazvao kada bih imao garanciju države Crne Gore da će to biti korektno i pravično i bezbjedno suđenje. Sjutra bih otišao tamo i da pred sve svjedoke i učesnike u ovom procesu mogu da stanem i odgovaram na sva pitanja jer se osjećam potpuno nevino."

Zoran Slavuljica sa advokatom Goraom Rodićem, Foto: Savo Prelević
Njegov advokat Goran Rodić ne bi mu međutim, imajući u vidu optužbe sa kojima je suočen, u ovom trenutku savjetovao da ide u Hrvatsku:

"Pod takvim optužbama ne i sa ovakvim paušalnim sadržajem i optuživanjem bez ikakvih konkretnih dokaza ne. Radi se o zahtjevu za sprovođenje istrage koje je podnijelo državno tužilaštvo u Dubrovniku 30. jula '92. godine. Po sadržaju zahtjev za istragu se obzirom na paušalne optužbe bez dokaza, bez navođenja konkretnih podataka ne razlikuje od velikog broja procesuiranih lica u to vrijeme na teritoriji Republike Hrvatske."

Rodić ne može da isključi da za njegovim klijentom neće biti raspisana potjernica:

"To je stvar organa Hrvatske, nemamo konkretan podatak za ovaj slučaj, ali nije isključeno da je i potjernica pokrenuta u skladu sa zakonskim odredbama."

Osim Slavuljice, istražni sudija Višeg suda, Radomir Ivanović u srijedu treba da sasluša i pilote Asima Pandžića i Miodraga Atanackovića, koje hrvatsko tužilaštvo sumnjiči da su bili dio petnaestočlane grupe, koja je tokom napada na dubrovačko-neretvansko područje počinila ratne zločine protiv čovječnosti i uništavanja kulturno istorijskih spomenika. Pandžić i Atanacković žive u Crnoj Gori i pojaviće se na saslušanju. Nakon toga će sudija Radomir Ivanović spise proslijediti hrvatskom pravosuđu koje će odlučivati o tom predmetu.

XS
SM
MD
LG