Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Istraga protiv trojice bivših pilota


Pozicije JNA iznad Dubrovnika, 1991. godine

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore otvorilo je istragu protiv trojice bivših pilota Jugoslovenske narodne armije zbog sumnje da su na području Dubrovnika za vrijeme rata počinili zločin protiv čovječnosti. Jedan od njih je i selektor crnogorske teniske reprezenatcije Zoran Slavuljica, koji će u utorak u Višem sudu u Podgorici dati iskaz.

Piloti bivše Jugoslovenske narodne armije Zoran Slavuljica, Asim Pandžić i Miodrag Atanacković pozvani su da u utorak u Višem sudu objasne svoje učešće na dubrovačkom ratištu. Inicijativa za pokretanje istrage potekla je iz hrvatskog tužilaštva, a piloti će u crnogorskim sudovima biti saslušani na osnovu sporazuma o saradnji tužilaštava Crne Gore i Hrvatske iz 2007. godine.


Zoran Slavuljica, selektor Teniske reprezentacije Crne Gore, nije danas bio dostupan, ali je u nedjelju potvrdio za Televiziju "Vijesti" da je primio poziv i da će se pojaviti u Višem sudu. Prema njegovim riječima, to je očekivan epilog istražnog procesa koji se vodio u Hrvatskoj. On je odbcio optužbe, navodeći da je za vrijeme ratnih operacija na dubrovačkom ratištu bio stacioniran na aerodromu u Golubovcima kod Podgorice. Bivši pilot, sada selektor teniske reprezentacije, ističe da su mu optužbe iz Hrvatske stvarale probleme i ranije jer često putuje plašeći se potjernice iz Hrvatske. Predsjednik Teniskog saveza Crne Gore Dimitrije Rašović danas je bio nedostupan, ali nam je predsjednik krovne organizacije crnogorskog sporta, Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović rekao da je razgovarao sa Rašovićem, te da će u ovom slučaju sačekati odluku i sportskih i pravosudnih organa:

"Šteta svakako za sport postoji i loše je to što se dešava u crnogorskom sportu, ali znam da je i Teniski savez jaka organizacija i da će donijeti prave odluke. Ostaje da se vidi nakon te izjave u pravosudnim institucijama na koji način će oni dalje reagovati u odnosu na taj slučaj, i što zaista tu postoji. Jasan je stav i moj i Crnogorskog olimpijskog komiteta oko tih dešavanja, tako da je potpuno jasno da ćemo mi insistirati da se stvar ispita i raščisti do kraja."

Imena trojice pilota bila su i ranije na spisku hrvatskog tužilaštva, ali je 2006. godine tadašnji državni tužilac Vesna Medenica, danas predsjednica Vrhovnog suda, demantovala te navode. Avgusta 2006. hrvatski "Glas grada" objavio je spisak od oko 400 Crnogoraca koje dubrovačko odvjetništvo sumnjiči za navodne ratne zločine. Među njima su i piloti Jugoslovenske narodne armije koji su, kako se tvrdi, učestvovali u borbenim akcijama na području dubrovačko neretvanske oblasti.

Zoran Slavuljica
List navodi da je na osnovu Zakona o krivičnom postupku Hrvatsko državno odvjetništvo podiglo krivične prijave protiv pilota JNA koji su djelovali iz Podgorice na ciljeve u Hrvatskoj, a od kojih su mnogi učestvovali i u bombardovanju dubrovačkog područja. Među njima su i tada navedeni Zoran Slavuljica, major, Asim Pandžić, kapetan I klase, obavještajac, i Miodrag Atanacković, da su svi u aprila '92. godine avionima raketirali područje Metkovića.

Hrvatski novinar Luko Brailo rekao nam je da su imena ovih pilota hrvatskoj javnosti manje poznata jer je pažnje bila usmjerena na viši komandni lanac tokom napada JNA na dubrovačko područje, ali se u svakom slučaju iz dostupne dokumentacije zna o kakvom se djelovanju sa područja podgoričkog vojnog aerodroma radi:

"Za izvođenje zračnih napada na područje juga Hrvatske bile su određene tadašnja 172. avio brigada iz Golubovaca i 97. isto tako avio brigada iz Mostara. Prema tim saznanjima ovom 172. avio brigadom iz Golubovaca, sa crnogorske strane, zapovijedao je ondašnji pukovnik Radoljub Masić, načelnik štaba te brigade bio je potpukovnik Vladan Marjanović dok su zapovjednici eskadrile iz ove 172. brigade koje su djelovale po području juga Hrvatske bili majori Milivoje Aranđelović i Golub Vučković. E sada koliki je konkretni udjel od ove trojice pozvanih pred Viši sud u Podgorici to bi bilo stvarno pretenciozno s moje strane da je sad idem išta govoriti. Ljudi će dati svoj iskaz. Takva vijest mi je danas potvrđena i u Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku, nakon čega će se sve znati."

Još nije objavljen tačan termin saslušanja pilota u Višem sudu u Podgorici, zakazanog za utorak.

XS
SM
MD
LG