Dostupni linkovi

Političari u estradnim vodama


Nenad Čanak
Nenad Čanak

Vezanost politike i estrade u Srbiji sve je čvršća, a svakim danom sve je veći broj primera koji dokazuju da jedno bez drugog ne ide. Interesantno je i to da se na izlete u estradne vode ne odlučuju samo političari iz tipičnih populističkih stranaka, poput radikala, već i oni koji nose epitet demokratskih, modernih, proevropskih političara. Poslednji povod za raspravu je potez predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine koji se ušetao u kuću "Velikog brata" i zauzeo poziciju među folk zvezdama poput Jelene Karleuše i Mire Škorić. Puno je primera koji pokazuju da dobar deo srpskih političara svoj posao tretira pre svega kao zabavu, što doprinosi opštem nepoverenju građana u institucije, ali nema pokazatelja koji bi jasno govorili da li im takvi potezi podižu ili spuštaju rejting.

Nenad Čanak uzeo je neplaćeni odmor i iz poslaničke klupe prešao u kuću Velikog brata. Portparolka njegove stranke Aleksandra Jerkov kaže kako u dogovoru sa organizatorima, kućom "Emotion", tu neće ostati dugo, a ukoliko političke okolnosti u zemlji budu zahtevale njegov povratak u Parlament, što bi se lako moglo desiti s obzirom da Vladu u Skupštini bez Čanka podržava minimalnih 126 poslanika, istog momenta to će i učiniti. O motivima koji su ovog vojvođanskog političara podstakli da se pridruži ukućanima trećeg VIP serijala "Velikog brata", kaže:

"On smatra da su takvi rijaliti šou programi, a pogotovo "Veliki brat", nešto najbizarnije što postoji. Želi da pokaže koliko je sve to besmisleno tako što će se sa tim stvarima boriti unutar sistema, a ne izvan njega."

Nenad Čanak ne uživa veliku podršku javnosti zahvaljujući idejama za koje se zalaže, a koje se i u dobrom delu današnje Srbije tretiraju kao izdaja. On je propagator širenja autonomije Vojvodine, zalaže se za priznavanje srebreničkog genocida, u mladosti je bio roker, kritičar je nakaradnih vrednosti izniklih u vreme Miloševića, oličenih i u turbo folku, a u kući Velikog brata u društvu je folk zvezda tog vremena poput Mire Škorić i Jelene Karleuše. Već drugog dana nekima od ukućana otvorio je dušu:

"Zaželeo sam se svirke, da uzmeš gitaru i izađeš na binu."

Čanak je sada u ambijentu u kom je zbog pominjanja politike zaprećeno i izbacivanjem, ali njegovo prisustvo druge je podstaklo:

"Priprema 5. oktobar u kući "Velikog brata", to je važno."

"Ovo sada su samo pripreme."

"Deveti mart je prošao, sada čekamo 5. oktobar."

"Ko će biti Velja 5. oktobra?!"

Istini za volju Čanak nije nov u vodama koje se mogu nazvati estradnim. Medijska analitičarka Nadežda Milenković:

"Mislim da je ovde politika odavno bliža estradi nego politici, nameće se zaključak da je politika zaista samo estrada i da je to isto kao i nastup bilo koje pevačice."

Ovde ćemo navesti neke primere. Naprednjak, donedavno Šešeljevac, Aleksandar Vučić javno je zaplesao uz pesmu Zdravka Čolića u srpskoj verziji "Plesom do snova":

"Reci mi zdravo, samo to... malo pojačaj radio..."

"Nikad niko u Srbiji nije bio u ovakvoj situaciji u kakvoj sam ja. Ljudi gledaju i pitaju se ko je onaj blesavi čovek koji glumi i od sebe pravi ko zna šta."

Šef policije Ivica Dačić ćaskao je sa estradnim zvezdama u emisiji "Prsluk", te izneo mišljenje o nekim društvenim pitanjima:

- Šta ti se sviđa na našoj estradi, a šta ne? Koga gotiviš?

"Koga? Svako lepo stvorenje na estradi."

- Dakle, preferiraš žene?

"Hvala Bogu, ne pripadam onoj garnituri koja preferira muški pol, ali ima i takvih na političkoj sceni – to su oni što organizuju gej parade."

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić upravo ovih dana optužuje grupu "Regina" da su plagirali jednu njegovu pesmu, što nije isključeno jer on odavno piše pesme, a u tome se proslavio sa hitom "Sanjam" Dragana Kojića Kebe:

"Neću više nikad nikog, neću ga zavoleti..."

Lider Nove Srbije Velimir Ilić estradnim vodama gazi čvrsto koliko i političkim, a ovde ga slušamo u duetu sa Arkanovom udovicom Svetlanom Ražnatović:

"Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine..."

Mnogi bi se nad ovim primerima zgrozili, ali većina će priznati da nije ništa bolje ni u Skupštini, te da stoga potez Nenada Čanka može i dobiti izvesni smisao. Spisateljica Ljiljana Jokić Kaspar:

"Svakako da to ponekad nosi i lošu poruku, ali s obzirom da poslanici kao đaci sa časova beže iz Skupštine, slave slave, idu u crkvu kada im vreme nije... Koliko dana nisu radili samo zbog njihove navodne religioznosti?! To je po meni isto."

Sličan stav podcrtava i Nadežda Milenković:

"Mnogo više se politika približava estradi kada gledamo prenose iz Skupštine, mnogo neprijatniju estradizaciju možemo videti u Skupštini."

Sednice Parlamenta, odakle dolaze i poslednji snimci, neretko su i gledanije od rijaliti TV programa. U ponedeljak na otvaranju "Velikog brata", to svakako nije bio slučaj, čime se na TV Pink itekako ponose:

"Čak 2.779.141 gledalac video je bar deo emisije koja je trajala više od dva sata."

Da li političari ulaze u estradu zbog popularnosti ili zato što uživaju. Istraživanja javnog mnjenja na to pitanje ne mogu da odgovore, rekla nam je Svetlana Logar iz agencije "Stratedžik marketing". S obzirom da sve ankete pokazuju visok nivo nezadovoljstva političarima i radom institucija naša sagovornica podvlači:

"Usudila bih se da kažem da bi moje očekivanje bilo da građani nikako ne bi odobrili da vide političare bilo gde drugde sem na njihovom radnom mestu."

Ne treba sumnjati, politika i zabava u Srbiji su jedno. Mogla bi to biti i slika zdravog društva, ali samo pod uslovom da je makar reč o dobroj zabavi.

XS
SM
MD
LG