Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izborne liste i simbolika brojeva


Danas je u Skupštini Crne Gore utvrđen redosljed izbornih lista za prijevremene parlamentarne izbore 29. marta. Jače partije i koalicije, čiji je ulazak u parlament izvjesniji na glasačkim listićima biće od broja 5 na dalje. A neke od stranačkih čelnika smo pitali za simboliku brojeva koja im je pripala, a koju su mnogi očigledno prije žrijebanja detaljno proučili.

Vladajuća koalicija "Evropska Crne Gore - Milo Đukanović" biće pod rednim brojem pet na glasačkom listiću na izborima 29. marta. I još dok je predsjednik Državne izborne komisije Branislav Radulović nastavljao sa otvaranjem kuglica, Valentina Radulović Šćepanović iz DPS-a je s nestrpljenjem javila svom izbornom štabu broj:

Radulović: "Pet "Evropska Crna Gora - Milo Đukanović", šest "Bošnjaci i muslimani zajedno, jedno."

Šćepanović: „Pet.“

Radulović: „Ne , šest.“

Šćepanović: “Mi smo pet, samo sam javila.”

Šćepanović nam je zatim po okončanju žrijebanja o simbolici broja pet rekla sljedeće:

"U broju pet vidim određenu simboliku zbog toga što se ocjena pet daje najboljima, ali svakako brojevi ne odlučuju kakav će biti izborni rezultat, odlučuju građani, opredjeljuju se prema programima i prema ljudima koji nude određene programe. Tako da sam sigurna da će i ovoga puta građani Crne Gore prepoznati pravi interes i da je pobjeda naše koalicije više nego izvjesna."

I Nebojša Batrićević iz Demokratskog centra koji je u koaliciji sa Liberalnom partijom deseti na izbornom listiću bavio se simbolikom:

"I ovo dva puta pet pojedinačno za svaku od ovih partija daje logičan broj deset i mislimo da je to neka prava mjera minimalno dobrog očekivanog rezultata na ovim izborima, koji mi očekujemo da će se desiti 29. marta. Ako je to simbolika onda bi ovaj broj deset trebalo da oslikava i broj procenata koje mi zajedno očekujemo da uzmemo na izborima."

U numerologiji broj osam, s obzirom da se sastoji od dvije jednake zaokružene cjeline predstavlja simbol pravde, a Socijalistička narodna partija prije svega svoju kampanju zasniva na priči o pravdi.
Ima i onih koji su izgleda detaljnije izučili simboliku svakog od šesnaest mogućih brojeva, pa su spremno dočekali novinarska pitanja. Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije o njihovom rednom broju osam:

"Mi smo jako zadovoljni brojem koji je dobila Socijalistička narodna partija Crne Gore. To je broj osam i kao što znate u numerologiji broj osam, s obzirom da se sastoji od dvije jednake zaokružene cjeline predstavlja simbol pravde, a Socijalistička narodna partija prije svega svoju kampanju zasniva na priči o pravdi. To je prvo i drugo. Još jedna stvar - 2001. godine jedna jako uspješna kampanja, sa jako uspješnim rezultatom Socijalističke narodne partije, je bila nošena brojem osam."

Nekima broj očigledno nema značenje, ali Slaviša Guberinić iz narodnjačke koalicije je ipak zadovoljan brojem četiri, jer:

"Činjenica da će građani sa prvom relevantnom organizacijom na izbornoj listi da se suoče na broju četri, to je narodnjačka koalicija pod broj jedan .I dva drago nam je što su naši glavni konkurenti u ovom trenutku iza nas, bar na listi."

Veljo Čađenović iz Nove srpske demokratije kaže da brojevi nijesu važni:

"Zadovoljni smo brojem, to je broj devet, koji je ovako dosta lijep broj što se tiče broja. Drugo, mi smo Nova srpska demokratija siguna u sebe, mi smo ispoštovali proceduru da dođemo što se tiče ovoga žrijebanja, smatramo da smo toliko sigurni u sebe i jaki da nam broj nije važan ni mjesto na listi, a broj je lijep kao broj."

Pažljivo uočavajući da se za nepunih 500.000 birača prijavilo šesnaest izbornih lista, Vaselj Siništaj iz Albanske koalicije Perspektiva primjećuje:

"Jedan u čudu reče 'da nije Srba i Albanaca onda ne bi bilo izbornih lista uopšte'. Praktično je to, tako za uvod u ovo pitanje. Ipak je mnogo biti šest lista Albanaca, ne znam koliko Srba. Čitav svijet se muči da se smanji taj broj. Moramo biti zadovoljni, mada nijesmo zadovoljni što nekako praktično sve liste osim "Force" koja ima broj jedan su preko broja deset, a simbolika je jedan plus četiri jednako pet. Znači, u tome je ta fora."

Najmanji broj potpisa potreban za podršku izborne liste na prijevremenim parlamentarnim izborima iznosio je 4.904. Državna izborna komisija je potvrdila šesnaest lista, sedam koalicija i devet političkih partija koje će dobiti po trinaest hiljada eura bez obzira na broj dobijenih glasova na izborima.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG