Dostupni linkovi

Predizborna kampanja bez dinamike


Sa predizbornog skupa Koalicije za evropsku Crnu Goru, Foto: Savo Prelević
Sa predizbornog skupa Koalicije za evropsku Crnu Goru, Foto: Savo Prelević

Mnogi ocjenjuju da je predizborna kampanja u Crnoj Gori najmanje dinamična od svih prethodnih. Što su uzroci, da li nedostatak ideja ili odabir neatraktivnih predizbornih tema?

Ima više razloga zbog čega predizborna kampanja teče bez žara i međusobnih žešćih sučeljavaja. Prema mišljenju profesora Svetozara

Jovićevića, postoji određeni zamor među političkim partijama od prethodnih parlamentarnih i prošlogodišnjih predsjedničkih izbora. Dobar dio opozicije je do sada insistirao na nacionalnim pitanjima, te najveći dio opozicije sada nije pripremljen za suočavanje sa drugim problemima i životnim temama od privatizacije do problema u zdravstvu i školstvu, kaže profesor Jovićević:

"S druge strane, opozicija nema novca, suženi su ti izvori finansiranja iz budžeta, ona sama nema novca, istrošile su se neke velike partije u predsjedničkim izborima, presušili su mnogi drugi izvori sa strane jer te stranke više nijesu interesantne ranijim finansijerima, a uostalom i nema nekakvih velikih tema, ako vlast pripremi aplikaciju za učlanjenje u Evropu, ako pripremi tender za autoput. Šta će to kasnije biti ili u šta će se to na kraju izvrći pripremi čitav niz drugih značajnih stvari i sve to tempira u jednom kratkom vremenu teško je biti protiv toga, nemoguće je biti protiv toga. Vi možete da sumnjate da se od toga mnogo štošta neće ostvariti kao što i neće, na žalost, ali ne možete ništa u ovoj fazi konkretno reći."

Pored ovoga, opozicija se u velikoj mjeri kompromitovala nerealnim projektom objedinjavanja opozicije i time je zamoren ne samo veliki dio opozicije, već i dio javnog mnjenja, a što je vlast priželjkivala, kaže profesor Jovićević, koji ipak smatra da bi i pored toga moglo doći do određenih iznenađenja na izborima:

"Pored svega toga mislim da ne treba biti baš siguran da nekakvih iznenađenja neće biti. Osteje naravno da to vidimo. To se sada zaista ne može naslutiti, ali ja ne bih isključio mnoga iznenađenja jer se nagomilalo mnogo što šta i jednog trenutka prije ili kasnije mora da dođe do izražaja."

Raško Konjević, portparol Socijaldemokratske partije, kaže da nema potrebe podizati tenzije između vlasti i opozicije tokom kampanje jer nakon izbora Crnoj Gori je potrebno državno jedinstvo u borbi protiv ekonomske krize. Dosadašnja kampanja pokazuje sazrijevanje političke scene, a o tome govori i činjenica da najveći broj subjekata vodi pozitivnu kampanju:

"Mi mislimo da treba da pronađemo i to je zadatak Vlade i naš zadatak Crne Gore da pronađe i mjere koje će dovesti do pravične raspodjele krize i mislim da u tom aspektu nema potrebe da dodatno u Crnoj Gori podižemo tenzije s aspekta ispraznih političkih priča između vlasti i opozicije nego mislim da Crnoj Gori nakon ovih izbora treba državno jedinstvo u smislu i vlasti i opozicije da zajednički pomognemo ono što jeste pronalaženje najboljih mjera."

Odsustvo dinamike u kampanji portparol Pokreta za promjene Koča Pavlović objašnjava stavom da oni koji nemaju što da reklamiraju i imaju novac za promociju, a oni koji imaju što da promovišu nemaju dovoljno novca da to učine medijski dovoljno vidljivim:

"Više nema nikakvih hvaljenja nikakvim uspjesima, uzletima berze niti velikim investicijama niti mostovima niti putevima nego je počeo da se hvali tenderima, a mi koji bismo imali što da kažemo javnosti mi prosto nemamo novca da to učinimo medijski vidljivo. Moram da primijetim da istovremeno postoji i jedna nesviklost naše medijske zajednice na vid kampanje koji mi vodimo i mi makar to tako prepoznajemo. Mi imamo veliki broj tribina. malih tribina, razgovora sa građanima. To nijesu veliki skupovi koji su glamurozni kakvi su bili i oni svojevremeno u predsjedničkoj kampanji i na žalost, za sada još uvijek nemamo adekvatno praćenje od strane crnogorskih medija."

XS
SM
MD
LG