Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Različiti prijedlozi izlaska iz recesije


Svatko ima svoj prijedlog izlaska iz recesije – poslodavci traže labavije radno zakonodavstvo, sindikati traže da mediji ne siju paniku, opozicija proziva vladajuće da ništa ne rade, a vladajući odgovaraju da je recesija u Hrvatskoj mnogo blaža nego drugdje. O tome je bilo govora na okruglom stolu u Zagrebu na temu – „Otkazi – recesija ili prilika?“

Trendovi su loši, ali nije katastrofa, ustvrdio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Širenje katastrofičnih vijesti o navodnim desetinama i stotinama tisuća nezaposlenih u skoroj budućnosti ide samo na ruku poslodavcima, jer širi paniku među radnicima:
„Radnici pristaju pod svakakvim uvjetima i svašta raditi. Stvara se pozicija za ovo za što sada poslodavci vrlo snažno zauzimaju, a to je daljnja fleksibilizacija tržišta rada kao odgovor na krizu. A mi kažemo da odgovor na krizu ne može biti daljnja fleksibilizacija tržišta rada.“
Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak požalio se da radni sporovi predugo traju i da ih većinom dobivaju radnici, a ne poslodavci. Treba fleksibilizirati radni odnos, odnosno olakšati otpuštanja, sugeriraju poslodavci:
„Stvara se jedno okruženje u kojem bi svi trebali biti svjesni da mogu izgubiti posao, ali da to nužno nije tragedija. Ali da ne bi bila tragedija potrebne su nam određene promjene u zakonodavnom okviru. Ako imate problema da nekoga otpustite, onda ćete imati problema i nekoga da zaposlite. Kada bi ta protočnost bila brža, onda bi se i poslodavci ohrabrili da ljude kako otpuštaju tako i zapošljavaju, jer se situacija na tržištu stalno mijenja.“
Saborska zastupnica oporbenih socijaldemokrata Gordana Sobol prozvala je vladajuće da ne žele javnost upoznati sa dimenzijama recesije, zbog čega je javnost zbunjena:

„Imam osjećaj da se istini niti želi pogledati u oči, a još manje tu istinu izgovoriti. Odnosno, još se nisu dogovorili tko će biti glasnik loših vijesti.“
Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah izvijestila je kako su se negativni učinci recesije prošli mjesec počeli osjećati i na hrvatskom tržištu rada:

„U veljači ove godine, broj nezaposlenih se povećao za nekih jedan posto u odnosu na prethodnu godinu.“
Ona je apelirala na poslodavce da radnici ne budu prve žrtve recesije, nego da poslodavci u zajedničkom interesu – smanje svoj profit:
„Da se dvocifren profit smanji na jednocifren, ali da radnici zadrže svoja radna mjesta.“
Preko 60 posto novoprijavljenih nezaposlenih su oni koji su radili na sezonskim poslovima i oni koji su imali ugovore na određeno vrijeme, a mi cijelo vrijeme i upozoravamo da su oni najnezaštićeniji, kazala je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević. Hrvatski zavod za zapošljavanje treba imati još aktivniju ulogu u preklvalificiranju nezaposlenih, kojih sada ima oko 250.000, kazala je:

„Mislim da je 97.000 njih koje nitko nije tražio duže od tri godine. Dakle, ako nekoga ne traži nitko sa zavoda za zapošljavanje duže od tri godine, onda je očito da se s njim nešto treba učiniti, jer kao takav nije konkurentan na tržištu rada.“
Ona je predložila snažniji angažman države u stvaranju novih radnih mjesta u ekološkim projektima, u prvom redu u obnovljivim i čistim izvorima energije, kao i bolje korištenje fondova Europske unije za ruralni razvoj, čime bi se pridonijelo ravnomjernijem razvoju Hrvatske.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG