Dostupni linkovi

Jača ekonomska saradnja Srbije i Crne Gore


Iako su politički odnosi Crne Gore i Srbije već duže na nultom podioku ekonomska saradnja dvije zemlje se zahuktava. Istraživali smo da li jačanju privrednih veza posebno pogoduje ekonomska kriza, ta da li privredna saradnja može otopliti i političke odnose Podgorice i Beograda?

U rubrici "Ekonomija" danas se moglo pročitati da su predstavnici Montenegro stars grupe potpisali sa srpskom avio kompanijom JAT Airways ugovor o saradnji, da takozvani srpski kralj vode, vlasnik kompanije Si & Si grupe Vojin Đorđević namjerava da proizvodnju popularne „voda vode“ izmjesti iz Srbije u Crnu Goru, pa je proteklih dana obilazio izvore na sjeveru i jugu da bi izabrao najbolju lokaciju za fabriku. Takođe je iz pisanja šampe očigledno da crnogorski Savjet za privatizaciju i pored problema favorizuje švajcarsku firmu srpskog biznismena Filipa Ceptera za preuzimanje Instituta "Simo Milošević" u Igalu, koji bi oni izgleda prepustili takokođe srpskoj firmi MK grupa, iako drugoplasirana na tenderu, austrijska Kristof grupa prijeti tužbom.

Juče i danas mediji su bili puni ministara saobraćaja dvije države Andrije Lompara i Milutina Mrkonjića, sa detaljima ugovora o saradnji potpisanog u Beogradu, uključujući i obećanje Lompara da će ekološke takse biti ukinute radi privlačenja turista iz Srbije, čemu se,doduše, usprotivilo crnogorsko Ministarstvo turizma i ekologije.

Logičan zaključak je da se i pored hladnih i distanciranih odnosa zvaničnog Beograda i Podgorice ekonomska saradnja dvije države intenzivira, a logično pitanje je čime je uslovljena. Precizan odgovor na svom primjeru daje nam suvlasnik Montenegro stars grupe direktor "Splendida" Žarko Radulović:

"Ovo je predkriza, po mom sudu, a volio bih da nijesam u pravu, predkriza pravoj krizi, ali i svaka kriza daje izvanredne šanse i ko zna da iskoristi može da profitira od krize. Na sljedeći način ću to da objasnim. Kada je u pitanju JAT Airways ja sam imao susret sa generalnim direktorom JAT-a i ja sam mu predložio ovu saradnju, za pet minuta smo prepoznali interes i za pet minuta dogovorili ovo što smo juče potpisali. Prosta stvar, JAT leti Beograd - Tivat, pola aviona je prazno. Da bi stvorili naviku ili otvorili novo tržište da bi već u većem broju u zimskom periodu, to nam je bitno, više gostiju imali iz Beograda i ne samo iz Beograda nego i iz Srbije, napravili smo jedan veoma atraktivan paket aranžman. Jedan od paketa koji ćemo imati u narednom periodu, podrazumijeva avio kartu, prevoz do hotela i nazad, boravak u hotelu "Splendid" tri dana sve za 294 eura. JAT je prepoznao tu korist za sebe, mi za nas i zahvaljujući ovoj krizi došli smo do sporazuma."

Radulović je nedavno u ime crnogorskih hotelijera potpisao ugovor o saradnji i sa Dubrovačkom avio kompanijom takođe u cilju što povoljnijih aranžmana za privlačenje turista.

Sa druge strane, ekonomski analitičar iz Instituta za evropske studije iz Beograda Miroslav Prokopijević smatra da treba sačekati da se vidi što će se sve od nagoviještenih projekata realizovati:

"Biznisa bude tek kada se obave svi oni poslovi koji su potrebni da bi biznis nastao."

Prokopijević kaže da je ipak logično da je jedan od uzročnika najavljene intenzivnije saradnje kriza:

"Situacija je takva da i kada kriza preti i potiskuje polako privrednu aktivnost nadole onda bilo kakav poslovni aranžman, svejedno koliko je do tada bilo sukoba sa nekim, može da bude vrlo koristan.Tako da je to otprilike ono što deca kažu da je to „puj spas za sve nas."

Da li je logično očekivati da tjesnija ekonomska saradnja potpomogne otopljavanju političkih odnosa Crne Gore i Srbije? Analitičar Prokopijević podsjeća:

"U načelu kada gledate kako je izgledala obnova odnosa između bivših jugoslovenskih republika posle raspada, uvek je prvo išla ekonomija, pa politika i uvek su ekonomski odnosi išli dalekosežnije nego što će politički ikada doći. Politički će maksimum biti da to relativno budu korektni odnosi, a ekonomski mogu da budu i mnogo više od toga."

Žarko Radulović, direktor "Splendida":

"Kada je biznis u pitanju tu nema granica, tu nema ideologije, tu je samo interes i interesi će da nas spoje ponovo sve. To je nešto što je sigurno i izvjesno. Jer ipak, politika je jedna da tako kažem "nauka" koja je ograničena sa dosta faktora. Mi smo u biznisu mnogo više fleksibilni i lakše prevazilazimo neke barijere."

XS
SM
MD
LG