Dostupni linkovi

Apostolski nuncij pozvao bh narode da grade "na zajedništvu"


Apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico pozvao je sva tri konstitutivna naroda da grade zemlju naglašavajući "ono što je zajedničko, a ne ono što dijeli narode u BiH" kako bi se izgradio pravedan mir u BiH.

"Vrijeme je da se ostavi prošlost i više ističe ono što je zajedničko, a ne ono što dijeli narode u BiH", istaknuo je msgr. D'Errico na predavanju studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru o vatikanskoj diplomaciji. Pri tome je izrazio optimizam glede izgradnje suživota, ali naglasio i da želi biti realist budući da je svjestan složenosti pitanja i teškoća u BiH.

''Nadamo se da će se ustavnim promjenama uspjeti naći ravnoteža i mehanizmi da se svakom narodu zajamče njegova prava i obveze te osiguraju jednake mogućnosti u demokratskim tijelima, tako da se onemogući prevlast jednih nad drugima'', rekao je apostolski nuncij.

Govoreći o potpisivanju i ratificiranju Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH, nuncij D'Errico je ocijenio kako će taj ugovor postaviti pravni okvir za djelovanje Katoličke crkve, ali da može poslužiti i kao uzorak za slične ugovore s drugim vjerskim zajednicama.

XS
SM
MD
LG