Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nedovršena tranzicija: Između Daytona i Evrope


Četrnaest godina nakon Daytonskog sporazuma perspektiva BiH u evropskim integracijama i dalje je ugrožena etničkim podjelama koje zahtijevaju da međunarodna zajednica nešto duže zadrži svoga predstavnika u toj zemlji, ocijenila je Međunarodna krizna grupa u svom posljednjem izvještaju. Analitičar Međunarodne krizne grupe Marko Prelec pojašnjava kakve bi ovlasti trebao imati i evropski posebni predstavnik u BiH.

"Tenzije su visoke, nacionalni lideri provociraju Daytonski sporazum snažnije nego ikada do sada“, upozorava Marko Prelec, analitičar Međunarodne krizne grupe (ICG) u Sarajevu. "Okončanje protektorata međunarodne zajednice svakako je dobrodošlo i trebalo bi se uskoro dogoditi, no sada je pogrešno vrijeme da se kreće u takvu tranziciju, ocjenjuje Krizna grupa.

Nedavno je u svom izvještaju Američka obavještajna zajednica također upozorila da je BiH, moguće je, i najizravniji izvor nestabilnosti u Evropi u 2009. Marko Prelec se slaže s tim izvještajem i kaže da je situacija u Bosni i Hercegovini i bila razlogom zašto je Međunarodna krizna grupa ponovno otvorila svoj ured u Sarajevu, a koji je, vjerujući u pozitivan razvoj događaja, bila zatvorila 2004. Zato on pojašnjava:

„Bitno je da se bespotrebno ne sije strah i mislim da neke izjave, neki članci koji su se objavljivali, naročito u američkim medijima, na jedan vrlo površan i netočan način prikazuju alarmantnost situacije ovdje. Situacija nije alarmantna - ona je možda zabrinjavajuća, ali nije zastrašujuća.“

Gospodin Prelec je uvjeren da se na predstojećoj sjednici Vijeća za implementaciju mira odluka o zatvaranju Ureda viskoga predstavnika neće donijeti i da se može očekivati da će i posebni predstavnik Evropske unije, koji bi trebao naslijediti sadašnjeg visokoga predstavnika, imati i jednu vrstu bonskih ovlasti, i to u dva slučaja:

„U slučaju bitnih ugrožavnja daytonske strukture, arhitekture, nešto poput referenduma, da koristi takoreći nuklearnu varijantu bonskih ovlasti bez ograničenja, da uradi ono što je potrebno da se sačuva Dayton. A ukoliko situacija nastavi kao što je, dakle relativno stabilno, da se ograniči na manje intervencije poput ovoga što je supervizor Brčko Distrikta uradio sa platama gdje je, zapravo, snažno pritisnuo domaće lidere da sami naprave odluke koje trebaju napraviti. A nakon toga pozivamo EU da na neki način garantira osnovne principe Daytona, dakle da ne može nitko ništa nametnuti drugoj zajednici, i da prenese dovoljno evropskih ovlasti - ne radi se tu ni o kakvim bonskim ovlastima nakon zatvaranja OHR-a, ali da prenese dodatne ovlasti posebnom predstavniku EU da nastavi sa stabilizacijom u BiH poslije zatvaranja OHR-a.“

Kada OHR bude zatvoren, najvjerojatnije krajem 2009., snažna misija EU trebala bi djelovati u BiH kako bi garantirala stabilnost BiH i poticala njene aspiracije za kandidata u Uniji. Treba znati, ističu u Kriznoj grupi, da sa dubokim podjelama između tri naroda - Bošnjaka, Hrvata i Srba, uz svježa sjećanja na rat, BiH nije poput ostalih kandidata, zato bi i politika EU morala biti snažnije prisutna u ovoj zemlji. EU mora biti garant Daytona protiv jednostranih izazova i sada bi se trebala fokusirati na one specifične ovlasti koje bi trebao imati posebni predstavnik EU, kaže za naš radio Marko Prelec:

„U BiH nema dovoljno prostora da se sve te odluke donose onako takoreći ležerno. Potrebno je da posebni predstavnik EU može odlučivati u ime Unije, i to odmah po potrebi. Npr. ako se pojavi neka bitna prijetnja stabilnosti ili osnovnim principima Daytona, da posebni predstavnik treba imati ovlasti da takoreći izolira onoga koji prijeti, da mu spriječi bilo kakve kontakte - financijske, diplomatske, političke - sa zemljama članicama Unije dok se ne vrati u dopuštenu sferu političkog djelovanja. Isto da odlučuje o financijskim sredstvima, kako će se s njima raspolagati. Pozivamo također da se ona povećaju jer EU sada daje relativno malo Bosni i Hercegovini u usporedbi sa drugim zemljama regioje, ali posebni predstavnik bi trebao imati pravo da odlučuje kako će se taj novac trošiti.“

Današnji izvještaj Međunarodne krizne grupe, naslovljen „Nedovršena tranzicija. Između Daytona i Evrope“, trebao bi pomoći u donošenju odluke diplomatima u Vijeću za implementaciju mira, na sjednici zakazanoj 26. i 27. marta, i na kojoj se očekuje kako imenovanje Lajčakova nasljednika, tako i odluka o sudbini Ureda visokoga predstavnika u BiH.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG