Dostupni linkovi

ICG – Ukidanje OHR-a ugrožava stabilnost BiH


Nekoliko specifičnih uvjeta koje je Vijeće za implementaciju mira (PIC) postavio 2008. za završetak protektorata u BiH nisu ispunjeni, zbog čega bi ovo tijelo trebalo imenovati novog i jakog visokog predstavnika i potvrditi da će OHR ostati dok se ne ispune svi uvjeti iz 2008. Ovo je preporuka iz najnovijeg Izvještaja Medjunarodne krizne grupe pod nazivom "Nedovršena tranzicija Bosne: Izmedju Dejtona i Evrope", u kojem se navodi da će PIC razmotriti zatvaranje OHR-a 26. i 27. marta.

U ovom izvještaju se tvrdi da bi hitno zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) ugrozilo relativnu stabilnost zemlje i napredak koji je učinila.

Četrnaest godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, nacionalni sukobi ugrožavaju izglede za evropske integracije. Zbog toga, posebne ovlasti medjunarodne zajednice su potrebne još malo duže, ocjenjuje ICG. -Napetost je trenutno velika i nacionalni lideri osporavaju Dejtonski ugovor na otvoreniji način nego ikad prije, upozorava ICG-a.

Kompromis u ovom momentu bi poslao krivi signal bh. liderima i povrijedio mogućnost EU da izvrši svoje dodatne obaveze jednom kad se protektorat završi.

XS
SM
MD
LG