Dostupni linkovi

Ministarstvo prosvjete zabranilo političku ucjenu


Epilog prošlonedjeljnog skandala o pritisku na nastavnike u osnovnim školama rezultirao je time što je Ministarstvo prosvjete danas poslalo cirkularno pismo školama kojim zabranjuje političku ucjenu u prosvjetnim ustanovama. Pismo je pozdravljeno od javnosti i civilnog sektora, ali i samo slanje takvih depeša u državi koja sa nestrpljenjem očekuje da Evropska unija razmotri njenu aplikaciju, inicira pitanje na kom smo zaista stepenu društvenog razvoja.

U subotu najavljeno cirkularno pismo Ministarstva prosvjete i nauke o zabrani političkih ucjena u školama danas je poslato i njegovu nam je sadržinu saopštila portparol te institucije Vesna Vojnović:

„Ministarstvo prosvjete i nauke upozorava direktore i sve zaposlene u obrazovno vaspitnim ustanovama, kao i sve političke partije i stranke na obavezu striktnog poštovanja odredbi člana 6. stav 2. opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je propisano da u tim ustanovama nije dozvoljeno političko, stranačko organizovanje i djelovanje. Ministarstvo će reagovati i preduzimati odgovarajuće mjere u svim slučajevima nepoštovanja zakona, od strane bilo koje političke partije ili stranke u školi, kao i eventualne zloupotrebe službenog položaja rukovodioca obrazovno vaspitnih ustanova. Ministartsvo prosvjete upućuje javni poziv svim zaposlenima da se uzdrže od bilo kakvog vida političkih i stranačkih aktivnosti u tim ustanovama.“

Tako je Ministarstvo reagaovalo nakon šest dana, iako je u prvoj reakciji na pisanje medija da u se u školama vrši politički pritisak na profesore, kategorički odbacilo navode. I predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić danas je poručio ministru prosvjete Sretenu Škuletiću da mora preduzeti odgovrajuće mjere „ako ima slučajeva političkog pritiska na profesore”. Cirkularno pismo školama pozdravio je i dio javnosti predvođen civilnim sektorom. Ostaje, međutim, činjenica da pomalo apsurdno djeluje da administracija jedne države koja s nestrpljenjem očekuje da pređe prag Evropske unije u XXI vijeku šalje depeše ovakve sadržine direktorima škola.Ili možda nije!? Književnik i novinar Andrej Nikolaidis to ovako posmatra:

"Na onoj dnevnoj ravni pragmatične politike tu je situacija potpuno čista. Nakon što je izbio skandal, Ministarstvo ima potrebu da napravi i neki akt ma kako on bio moguće izlšan ili čak i nadrealan, ali kojim bi se oni ogradili od svega toga. I sa tog stanovišta, ja vjerujem da će u dijelu javnosti oni postići ovaj željeni rezultat. Tako da jednostavno ove vrste simulacija koje se dešavaju su nužne, prosto zbog toga što je čak u jednoj dimenziji i nerealno očekivati, i mislim na ovo o čemu pojedini mediji govore i pišu, da se jednostavno slabo prima zbog toga što ne postoji instaliran vrijednosni sistem. Ili bolje rečeno, mi nudimo softver za koji ne postoji hardver. Ne postoji vrijednosni sistem kod građana Crne Gore."

Podsjetimo, "Vijesti" su prošle srijede objavile da su direktori podgoričkih osnovnih škola popunili dan ranije formular na kome su upisivali svoje procjene ko od zaposlenih u njihovim ustanovama podržava vladajuću koaliciju Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije. Uslijedile su različite reakcije, od odbacivanja navoda, demantovanja, čak i uvreda novinara od strane direktora Osnovne škole "Dragiša Ivanović" Nika Raičevića, te osude opozicije i civilnog sektora, do poruke OEBS-a na koju se odmah pozvala vlaste da „dok se optužbe ne dokažu to nazivaju glasinama“. Na kraju je nastavnica Aile Šoškić javno u medijma stala iza svojih tvrdnji. Vlast ju je pokušala diskreditovati jer je član Glavnog odbora Demokratskog centra, pa ipak je istog dana iz nadležnog ministarstva najavljeno cirkularno pismo o zabrani političkih ucjena u školama. Sve je medjutim izlišno, pesimističan je Andrej Nikolaidis, koji kaže:

"Mislim da mi u suštni strašno gubimo vrijeme kroz ove cikluse izbora i kroz ove karnevalske akcije opozicije, jer ako bilo kakva politička akcija koja je sa stanovišta bilo politički organizovane opozicije ili pak sa stanovišta medija ili ljudi koji sebe vole da nazivaju intelektualcima, a vidimo da danas svi vole da se nazivaju intelektualcima, ako dakle išta ima smisla to je edukacija, to je prosvijećenost. Do trenutka dok Crnu Goru ne bude zahvatio talas prosvjetiteljstva sva ova priča potpuno je izlišna. To je dakako dugotrajan proces, a ova vrsta čitave političke borbe gdje opozicija pravi kompromise, pa u i trenucima postaje još neprosvjećenija, od ionako neprosvjećene despotije koju imamo u Crnoj Gori, jednostavno nas vraća još korak nazad. Sa druge strane, vlast je prosvijećena taman onoliko koliko mora da bi dobila pozitivnu ocjenu od Evropske unije, a opet sa druge strane EU nije osobito interesantno da mi budemo prosvjećeni, najvažnije im je da budemo mirni. To vlast isposluje i jednostavno dolazimo u taj začarani krug gdje se jasno pokazuje da Crna Gora nema unutrašnjih potencijala, jednostavno nema unutrašnji kapacitet da postane demokratsko društvo."

XS
SM
MD
LG