Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otvoreno novo poglavlje srpsko-slovenačkih odnosa


Borut Pahor i Mirko Cvetković u Beogradu, 6. marta 2009

Srbija je prva zemlja regiona koju je Borut Pahor, slovenački premijer, posetio nakon dolaska na funkciju. Ta država Evropske unije istočnog komšiju i dalje vidi kao jednog od najbitnijh ekonomskih i političkih partnera, što govori i činjenica da je u Beogradu potpisan Memorandum o razumevanju o tehničkoj pomoći u oblasti evropskih poslova, ali i održan skup najmoćnijih slovenačkih i srpskih privrednika.

Slovenija je među pet najvećih stranih investitora na srpskom tržištu sa ulaganjima većim od 1.2 milijarde evra, pa je to bio jedan od glavnih razloga za razgovore predstavnika Srbije i Slovenije u Beogradu na najvišem nivou. Srpski i slovenački premijer, Mirko Cvetković i Borut Pahor, pretresli su i bilateralna pitanja, pa je tako rečeno da kroz sukcesiju slovenačka preduzeća neće biti oštećena, kao i da je otvorena mogućnost da se u Sloveniji uskoro reši problem socijalnog osiguranja za srpske državljane.

Pahor je rekao da je njegovom posetom i simbolički otvoreno novo poglavlje u odnosima između Slovenije i Srbije:


"Iako su svojevremeno postojale određene prepreke u približavanju i razumevanju između Slovenije i Srbije, mogu reći da smo u proteklih dvadeset godina kroz dosadašnju aktivnu saradnju postigli to da u sledećih dvadeset godina ne bi trebalo očekivati neke bitne prepreke. Nema razloga da se naše dve zemlje u buduće ne razumeju dobro, učinićemo sve što je u našoj moći da poboljšamo našu saradnju, kako na ekonomskom tako i na političkom planu, na opšte zadovoljstvo naših građana."

Premijeri su se posle press-a u zgradi srpske vlade zajedno uputili na slovenačko-srpski Poslovni forum, na kom je pored firmi iz Srbije učestvovalo i 42 kompanije iz Slovenije, gde su se dogovorili da i u uslovima svetske ekonomske krize pokušaju da zadrže postojeći nivo ekonomske saradnje, pa i da je prošire ukoliko to bude moguće. Premijer Cvetković pozvao je slovenačke investitore da iskoriste povoljnosti ulaganja u Srbiju:


"Slovenija za Srbiju predstavlja ulaznicu na tržište Evropske unije i naša preduzeća moraju iskoristiti sve mogućnosti tog položaja, u smislu pozitivnih iskustava naših partnera iz Slovenije. Istovremeno, Srbija za Sloveniju predstavlja ulaznicu na tržište Ruske Federacije, a od aprila 2009. godine i Belorusije, što u uslovima smanjene globalne potražnje može biti od vitalnog značaja."

Učesnici Foruma izneli su podatak podatak da je u 2008. godini izvoz srpske privrede u Sloveniju bio 505 miliona dolara, a da je uvoz iznosio 644 miliona. Međutim, nepovoljno je što je u januaru 2009. godine izvoz iz Srbije u Sloveniju opao 55 odsto, dok je pad izvoza slovenačke privrede na srpsko tržište 18 odsto.

Zdenka Pavčeka, predsednika Gospodarske zbornice Slovenije, pitali smo da li će zbog globalne krize opasti slovenačka ulaganja u Srbiju:


"Ne bih rekao da će ulaganja biti manja ili viša, ona će biti u zavisnosti od mogućnosti. U svakom slučaju, ekonomija Slovenije je veoma vezana za Srbiju, koja je za slovenačku privredu po investicijama najjača destinacija. Želja nam je da se srpska roba, srpske usluge i srpske investicije više pojavljuju na našem tržištu i ne vidimo nikakvih razloga da stvari ne krenu na bolje."

Njegov kolega Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, rekao je za naš program da je nova perspektiva slovenačko-srpske saradnje u energetici, izgradnji puteva i železnice, informacionim tehnologijama, poljoprivredi i turizmu:


"Radi se o kompatibilnim privrednim granama i preduzećima koja su se u prošlosti dobrim delom dopunjavala. Lično mislim da je u ovom momentu potrebno stvoriti što povoljniji privredni ambijent, a predstavnici biznisa će kroz svoje poslovne aktivnosti sigurno naći način kako da obezbede profit, možda kroz zajedničke nastupe na trećim tržištima unaprede saradnju i obezbede kvalitetnije aktivnosti."

U Srbiji jedna od najpopularnijih slovenačkih firmi je Gorenje, koje fabriku ima i u Valjevu. Marka Mrzela, direktora Gorenja u Srbiji, pitali smo kako ide posao:


"Naše iskustvo, što se tiče Srbije, uvek je bilo pozitivno. Kada smo se odlučivali za investiciju, koja je tada bila prekretnica u razvoju i internacionalizaciji naše proizvodnje, izbor je pao na Srbiju. Moram da kažem da se ni u jednom trenutku nismo pokajali. Poslednjih godina ovde beležimo izuzetno dobre rezultate i mislim da smo opravdali ono poverenje koje su potrošači imali od ranije u naše proizvode."

Jedna od najjačih kompanija u Srbiji je East Point, za ovu firmu širokog opsega poslovanja dovoljno je reći da je nameravala da kupi Rudarsko-topioničarski basen Bor. Vlasnik East pointa Zoran Drakulić za naš program rekao je da je perspektiva srpsko-slovenačke saradnje dobra:


"Normalno, krizno vreme sve smanjuje tako da ne bi trebalo očekivati ništa spektakularno narednih godinu-dve."

RSE: Da li biste vi sa vašom firmom radili nešto u Sloveniji?


"Mi u svakom slučaju imamo neke male poslove sa Slovenijom, ali je to malo tržište s obzirom na posao kojim se mi bavimo. Ne računamo posebno na to tržište, ali je svaki plasman na tržište Slovenije dobrodošao."

Na kraju se vraćamo Gorenju i njegovoj popularnosti u Srbiji, u kojoj svaka kuća ima bar jedan proizvod te marke. Tajnu i recept za budućnost otkriva Marko Mrzel:

"Ima sigurno i tradicije koju je Gorenje uvek imalo na ovim područjima."

RSE: Da li tu ima i malo nostalgije?

"Mislim da ima nostalgije i sa jedne i sa druge strane, da je prirodno da dve zemlje sarađuju i da verujemo jedni drugima, pošto na kraju krajeva živimo u istom regionu."

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG