Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Političarima vize ne trebaju...


Skupština Srbije raspravlja o više sporazuma i konvencija potrebnih za stavljanje Srbije na belu šengen listu. Dok u vladajućim strankama tvrde da će ovaj posao uskoro biti priveden kraju, deo opozicije i veliki broj građana smatraju da nije uloženo dovoljno napora u ono što je bilo jedno od najčešćih predizbornih obećanja.

"Mislim da je to jedno od najvažnijih pitanja."

"Ne idem napolje zato što ne mogu da čekam u redovima, to je veoma ponižavajuće."

"Dosta puta sam odustajala od putovanja zato što nisam imala strpljenja i vremena da provodim sate i dane pred ambasadama."

"Imao sam tu priliku da obiđem pola sveta, kada smo bili SFRJ i kada sam morao da čuvam svoj crveni pasoš."

Za građane Srbije, ukidanje viza je jedan od osnovnih elemanata u spektru pogodnosti koje pruža proces priključenja Evropskoj uniji, a to je, istovremeno, i jedna od retkih tema oko koje nema previše političkih sporenja. Rezultati, međutim, ne ohrabruju, budući da se rokovi realizacije ovog cilja pomeraju iz godine u godinu, te ostavljaju sliku nedovoljnog angažmana ovdašnjih vlasti u tom procesu:

"U početku sam zaista mislila da čine dovoljno, ali mi se u poslednje vreme čini da oni to samo pričaju i da zapravo na sve strane koče naše približavanje Evropi i svetu."

"Mislim da to nije do naših vlasti, ko god da sedi u foteljama – to su igre bez granica."

"Mislim da ne rade dovoljno i da su očigledno preokupirani nekim drugim stvarima, da sve to rade onako uzgred."

S druge strane, vladajuće strukture ne odustaju od obećanja i uveravanja javnosti da je preostalo još svega nekoliko zakona neophodnih za belu šengensku listu. Skupština upravo raspravlja o konvencijama, o visoko tehnološkom kriminalu, prihodima stečenim kriminalom, o finansiranju i sprečavanju terorizma, borbi protiv trgovine ljudima…

Šefica poslaničke grupe vladajućih demokrata Nada Kolundžija je uverena u efikasniji rad Skupštine:


"Stvorili smo proceduralne uslove u kojima ćemo moći brže da radimo, u kojima ćemo moći da otklonimo blokade kojima smo bili izloženi do sada. Važna pretpostavka za uspeh jeste da imamo političku stabilnost, odnosno da nemamo izbore. Činjenica da smo imali tako učestale izborne cikluse je zapravo najjasniji odgovor na pitanje zašto su ovi procesi kod nas išli sporije nego što su i objektivno mogli uz sve otpore koje imamo."

U opozicionoj Srpskoj radikalnoj stranci, kojoj se često pripisuje opstrukcija parlamenta, a time i usvajanje seta evropskih zakona, postavljaju pitanje koliko je i sama vladajuća garnitura iskrena u svojim namerama. Gordana Pop Lazić:


"Poslanička većina je glasala da se sa dnevnog reda skine 16 predloga zakona koje je Vlada dostavila Narodnoj skupštini, a koji su, takođe, veoma važni za, kako to oni kažu, evroatlantske integracije i brži ulazak u Evropsku uniju. Dakle, Vlada nije sposobna da to uradi."

Ovo mišljenje deli i Zoran Šami, funkcioner Demokratske stranke Srbije:


"Bojim se da bela šengen lista, ne samo sada, već i nekoliko godina unazad, služi samo kao jedna mantra, kao preizborno obećanje koje vrlo često nema preterano veliko i realno pokriće."

Krug zakonskih okvira, koje je potrebno da Srbija ispuni na putu za belu šengensku listu, biće zatvoren usvajanjem pomenutih konvencija, ali i Zakona o diskriminaciji, koji je ovih dana, mešanjem crkve u njegov sadržaj i povlačenjem iz skupštinske procedure, uzbudio duhove u liberalno-demokratskom delu javnosti. Zoran Ostojić, Liberalno demokratska partija:


"Očigledno je da vladike ne žele baš mnogo da putuju, a putuju - oni nemaju problema sa vizama. Ne žele da njihovo stado putuje, da ne bi videlo kako nije sva sreća u petrolejskim lampama i vremenima kada su konjanici raznosili poštu - neko još uvek misli da je to bilo srećno vreme za srpskog domaćina."

Činom povlačenja ovog zakona, bačena je sumnja i u iskrenost vlasti na njenom evropskom putu:


"Ovo je još jednom pokazalo da su antievropske snage prilično dobro raspoređene, nema ih samo u opoziciji već ih ima i u vlasti, jer da nisu to bi bilo urađeno."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG