Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vrata NATO-a otvorena svima


Sa skupa u Zagrebu

U Zagrebu je završen neformalni sastanak zemalja Američko-jadranske povelje i drugih zemalja u regiji i susjedstvu na temu – NATO i jugoistok Europe – doprinos stabilnosti regije kroz euroatlantske integracije.

Članstvo u euroatlanstskim integracijama svih država regije najbolja je garancija njene stabilnosti, zajednički je zaključak dvodnevnog neformalnog druženja obrambenih čelnika A-5 Američko-jadranske povelje – Hrvatske, Albanije, Makedonije i novih članica Bosne i Hercegovine i Crne Gore, zatim ministara obrane Mađarske, Grčke i Turske, te zamjenici ministara ili državni tajnici u ministarstvima obrane Italije, Slovenije, Bugarske, Rumunjske i Srbije.

Zadovoljstvo skupom izrazio je i predstavnik NATO-a, pomoćnik glavnog tajnika za obrambenu politiku i planiranje Jiri Šedivy:

„Vrata NATO-a ostaju otvorena za sve države regije koje žele poslati članice, koje zagovaraju vrijednosti NATO-a i sposobne su postići potrebne standarde.“

Na skupu se razgovaralo među ostalim o novim mogućnostima regionalne suradnje u sklopu Američko-jadranske povelje, ulozi NATO-a u jugoistočnoj Europi kroz suradnju i pomoć u reformi sigurnosnog i obrambenog sektora, proširenju NATO-a iz perspektive regije euroatlanskih integracija te o doprinosu država regije miru i stabilnosti kroz mirovne operacije u svijetu. Albanski ministar obrane, predsjedavajući A-5 inicijative Gazmend Oketa najavio je sljedeći skup u svojoj domovini, a o zagrebačkom skupu kazao je:

„Skup je održan u pravo vrijeme i na pravom mjestu, jer je regija blizu povijesnog trenutka kada će Albanija i Hrvatska postati punopravne članice NATO-a.“

Hrvatski ministar obrane Branko Vukelić je na novinarsko pitanje kazao kako će smanjenje troškova u njegovom resoru zbog recesije za 550 milijuna kuna (oko 70 milijuna eura) značiti samo sporiju dinamiku realizacije postavljenih ciljeva, i ništa drugo:

„Pri tome želim naglasiti da ni u kome pogledu nećemo dovesti u pitanje naše glavne strateške projekte, a jedan od glavnih strateških projekata Republike Hrvatske je i aktivno učešće u mirovnim misijama u svijetu.“

Mađarska će, nakon što je bila NATO-va „kontakt-zemlja“ za Hrvatsku, sada to postati za Crnu Goru, najavio je mađarski ministar obrane Imre Szekeres.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG