Dostupni linkovi

Proširenje zakonskih odredbi o konfiskaciji imovine


Ulaz u zgradu Vlade Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Novim Prijedlogom zakona o krivičnom postupku koji je usvojila Vlada, teret dokazivanja porijekla imovine prebacuje se na okrivljenog. Sada je na redu parlamentarna rasprava o tom predlogu pa istražujemo - ako se usvoji zakon koliko bi ta novina mogla doprinijeti borbi protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori?

Do sada je zakonom bila predviđena samo mogućnost konfiskacije imovine okrivljenog za koju se u sudskom postupku utvrdi da je nezakonito stečena iz konkretnog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret. Novim Prijedlogom zakona o krivičnom postupku koji je parafirala Vlada predviđa se proširena konfiskacija.

Kako je objasnio ministar pravde Miraš Radović, ukoliko ovaj zakon usvoji Skupština ubuduće neće biti oduzimana samo imovina stečena krivičnim djelom za koje je određena osoba osuđena već i druga imovina koja, objašnjavaju u Ministarstvu pravde, vjerovatno potiče iz kriminalne djelatnosti za koju okrivljeni ne dokaže da je stečena na zakonit način. Komentarišući tu potencijalnu mogućnost, Zoran Pažin, potpredsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, kaže da bi to bio korak naprijed:

"S jedne strane, to je i izazov za svaku državu koja ulazi u to imajući u vidu da je potrebno napraviti jedan odgovarajući balans potrebe da se zaštite ljudske slobode i prava svakoga pojedinca, pa i onoga ko je osumnjičen za izvršenje krivičnog djela, a i kasnije u fazi kada ima okrivljenoga, a s druge strane zaista je najefikasnije i najmoćnije oružje u borbi protiv kriminala, a posebno organizovanog kriminala ekonomsko razvlašćivanje kriminalaca jer je ekonomska pozicija kriminalaca nešto iz čega oni crpe uporište za svoje kriminalne djelatnosti. Napraviti balans između te dvije kategorije je nešto što je neophodno, ali i nešto što je veoma zahtjevno."

Vladimir Čejović, advokat i član Skupštinskog odbora za civilnu kontrolu rada policije, kaže da je i sadašnji Zakon o krivičnom postpku omogućavao konfiskaciju dijela imovine, ali napominje da država nije često koristila to pravo i iz tog razloga Čejović nije siguran ni koliko će novi institut zamišljen novim Prijedlogom zakona o krivičnom postupku zaživjeti u praksi:

"Jer i ovo do sad što je postojalo i što je zakonom bilo propisano davalo je dovoljno mogućnosti da se takvo nešto uradi. Mislim da će postupak koji će biti vođen u pravcu dokazivanja svojine na tako stečenoj imovini je približan postupku kojim okrivljeni dokazuje nevinost za krivična djela uvrede i klevete. Znači, na njemu je teret dokazivanja. Ali, ako posmatram kao građanin ovo, ne kao profesionalac advokat, potpuno podržavam ideju da se svakoj osobi koja je stekla imovinu putem izvršenja krivičnog djela ta imovina oduzme, ali kako će to u praksi izgledati i da li će se to sprovodtiti na način kako to predviđa novi zakonik koji je u predlogu o krivičnom postupku to je problematično pitanje. Takođe, s aspekta Ustava i međunarodnih pravila da se jamči pravo svojine postoji mogućnost da se takva jedna odredba dovede u pitanje."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG