Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skromna minutaža za opoziciju


Bijelo Polje, predizborni skup Koalicije Za evropsku Crnu Goru, Foto: Savo Prelević

Na elektronskim medijima u Crnoj Gori započelo je emitovanje predizbornih spotova, ali i vrte se samo spotovi Demokratske partije socijalista, odnosno vladajuće koalicije. Što je sa medijskom promocijom ostalih učesnika izborne trke?

Odgovarajući na pitanje zašto opozicione stranke nijesu krenule u promociju putem video i audio spotova na elektronskim medijima naši sagovornici ne spore da imaju problem sa obezbjeđivanjem sredstava za te namjene, ali najavljuju da će narednih dana pa do kraja kampanje njihovi spotovo biti vidljivi.

U ovom trenutku samo koalicija predvođena Demokratskom partijom socijalista uveliko emituje spotove na uticajnim elektronskim medijima. Prema riječima jednog od lidera koalicije Demokratski centar - Liberalna partija, Miodraga Živkovića, ova koalicija će se pojaviti sa skromnom minutažom u periodu koji slijedi:

"Sasvim je normalno da Demokratska partija socijalista ima neograničenu količinu novca koji može da potroši u ovoj kampanji kao što je trošila u svim kampanjama do sada. Što se tiče koalicije Liberalne partije i Demokratskog centra za drugačiju Crnu Goru mi ćemo se pojaviti sa veoma skromnom minutažom i na državnoj televiziji, odnosno Javnom servisu i na privatnim televizijama i to u periodu koji slijedi. Sve ćemo to uraditi što su nama veoma limitirana i ograničena sredstva koja možemo da utrošimo na taj način. Jedna sekunda u elektronskim medijima u prosjeku je oko trideset eura i onda možete zamisliti koliko košta jedan spot. Mi smo uradili seriju spotova, radili smo kratke spotove. Mislim da su izvenredni, da će biti upečatljivi, ali smo išli na dužinu njihovog trajanja da bi išli na što veću uštetu."

Portparol Pokreta za promjene Koča Pavlović kaže da će kampanja ove stranke biti skromna, a što se tiče duga koji postoji prema Televiziji Crne Gore biće izmiren, ali to neće uticati na niz apsurda Javnog servisa prema opoziciji:

"Kako sad stvari stoje mi ćemo imati neka dva sučeljavanja i na svakom od njih ćemo imati otprilike po dva minuta da predstavimo svoj izborni program. Mislim da je to nepotrebno komentarisati do koje mjere je to neozbiljno, a što se tiče duga mi izmirujemo taj dug prema državnoj televiziji i apsurdna činjenica je da smo mi državnoj televiziji platili u prethodnoj kampanji više nego što je partije dobila ukupno za godinu dana iz budžeta, a da ne govorimo o tome da je to znatno više nego što je partiji opredjeljeno kroz budžet za prethodnu kampanju. Naravno, postojaće i medijska komponenta. Radi se oko osam televizijskih stanica od kojih dvije zaista imaju nacionalno pokrivanje, a preostalih šest su lokalne televizijske stanice i jedno desetak radio stanica i taj koncept nam se pokazao vrlo uspješnim u prethodnoj kampanji."

Nova srpska demokratija je već krenula sa bilbordima i javnim promocijama putem skupova. Prema riječima portparola Jovana Vučurovića, uskoro treba očekivati i spotove na elektronskim medijima:

"Od sjutra krećemo i sa emitovanjem spotova na elektronskim medijima, a u funkciji će biti naš novi stranački web sajt. Naravno, broj spotova biće ograničen i zavisiće od naših materijalnih mogućnosti koje su veoma skromne. Svakako da su stranke opozicije u određenom hendikepu u odnosu na Demokratsku partiju socijalista koja u svoju kampanju zloupotrebljava i državne resurse, pa joj ne pričinjava veliki problem da od usta građana Crne Gore izdvoji i za besomučnu i kičerajsku kampanju na elektronskim medijima, međutim, postoji i druga strana medalje. Mislim da agresivna medijska kampanja vladajuće koalicije je definitivno odraz panike i činjenice da nije sve onako kako su planirali u svojim štabovima, već da u tim krugovima postoje veliki problemi, kao i u samom članstvu DPS-a."

Srpska nacionalna lista je odlučila da tokom naredne sedmice intenzivira medijsku kampanju, kaže šef medijskog tima Dobrilo Dedeić:

"Mi ćemo danas, eventualno ujutro, završiti spot koji će se vrtjeti na televizijama za koje procjeni naš medijski štab da donose glasove Srpskoj nacionalnoj listi tokom naredne i preostale dvije sedmice iskoristićemo priliku da na elektronskim medijima u Crnoj Gori i dijelu štampanih medija do kraja pojasnimo prednosti naše političke ponude i našeg programa. Takođe, kao što su tribine i konvencije, biće dio kampanje kada je u pitanju Srpska nacionalna lista i svakako da nas očekuju tri naporne sedmice u kojima ćemo pokušati da medijskim nastupima animiramo najveći broj birača Srpske liste da nam ukažu povjerenje na ovim izborima."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG