Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Manjak žena na izbornim listama


Gordana Đurović

Objavljeni su spiskovi koalicija i stranaka sa listama kandidata za poslanike u Skupštini na izborima 29. marta, ali ženska imena na njima su rijetkost. Na primjer, vicepremijer Gordana Đurović jedna od najaktivnijih ministarki, omiljena u domaćoj i stranoj javnosti najbolje je rangirana žena na listi vladajuće koalicije, ali tek na 16. mjestu.

Šef Vladine kancelarije za ravnopravnost polova Nada Drobnjak zauzima 32. mjesto na izbornoj listi koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije - Evropska Crna Gora Milo Đukanović. Ispred nje su samo dva ženska imena, na 27. Šefkija Murić i 16, kao prva žena na listi vladajuće koalicije vicepremijer Gordana Đurović.

Pitali smo Nadu Drobnjak kao člana DPS-a, kako je moguće da najomiljenije lice državne administracije i kod domaće i kod međunarodne javnosti bude, iako prva žena na listi, tak na 16. mjestu. Problem je izgleda što Gordana Đurović, zauzeta evropskim integracijama, ne posvećuje dovoljno pažnje stranačkim aktivnostima koje su, po svemu sudeći, prioritet. Evo objašnjenja:

"Gordana jeste omiljena političarka, omiljena potpredsjednica Vlade, žena koja je puna energije, zaista pozitivne energije i vodi evropske procese u Crnoj Gori, ali ona ne živi punim kapacitetom život partije i na listi se automatski to prepoznaje, jer se moraju zadovoljiti i ti kriterijumi, a to je i aktivizam u partijskom životu."

Za ovako poraznu situaciju, po priznanju šefice Vladine kancelarije za ravnopravnost polova, Nade Drobnjak, jedino je rješenje zakonom regulisano uvođenje kvota:

"Jedina šansa za povećanje broja žena na mjestima u Crnoj Gori jeste uvođenje kvota u izborno zakonodavstvo."

Sadašnja situacija sa prethodno deklarativno dogovorenih 30 % kvota, prema riječima psihološkinje Ljupke Kovačević iz kotorske "Anime", za žene, izgleda poraznije nego na prethodnim izborima:

"Recimo „Evropska Crna Gora Milo Đukanović“ na prošlim izborima i tada ih je bilo malo svega 15 %, ali na ovoj izbornoj listi je još manje 14 posto. Generalno na svim listama kada se uzme broj žena je 10 posto manji nego na prethodnim izborima, što je ono zapanjujuće."

Na šest predatih izbornih lista objavljenih u medijima na kojima se nalazi po 81 ime među prvih 15 na listama, ukupno je 11 žena. Najviše na listama Liberalne partije i Demokratskog centra, te Pokreta za promjene i Narodnjačke koalicije po tri i Socijalističke narodne partije na čijoj su listi dva ženska imena. Portparol Nove srpske demokratije Jovan Vučurović ovako obrazlaže zašto je prva žena na njihovoj listi tek na 12 mjestu:


"Nova srpska demokratija u ovu kampanju je krenula potpuno iskreno i tako ćemo se ponašati i ubuduće. Zato očekujemo da upravo najveću podršku dobijemo upravo od žena i nadamo se da će poruke koje emitujemo ohrabriti što veći broj njih da se u budućnosti bave politikom. Priznaćete da u Crnoj Gori ne postoji preveliko interesovanje ženskog pola i ženske populacije da se bave politikom, a čak bi se moglo reći da najveći procenat žena u politici prilazi s određene distance i doduše mnogo analitičnije nego muškarci. Zato, po nama, treba izbjeći neko proforme ispunjavanje poslaničkih lista, jer nikoga ne možete i ne smijete prisiljavati da ulazi u nešto što ga ne interesuje. Nova srpska demokratija na ove izbore izlazi sa sloganom "Za novi život" i očekujemo ogromnu podršku upravo od pripadnica ljepšeg pola."

Sa druge strane, sve ovo po mišljenju Ljupke Kovačević, u skladu je sa generalnim pogoršanjem stanja ljudskih prava u Crnoj Gori i po njenom sudu ne sluti na dobro:

"Moramo se sjetiti da su na predratnim listama za parlament uvijek se povlačile žene sa tih lista. Znači, ova lista, ako bi se gledala bez mnogo dramatičnosti, ali ozbiljno, ukazuje na teško vrijeme u Crnoj Gori, na opasnost od sukoba u Crnoj Gori jer ovakava koncentracija muškaraca i isključivanje žena stvarno ne liči ni na demokratiju, a ni na neku bolju perspektivu u narednih par godina."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG