Dostupni linkovi

Odbijen zahtev SRS-a za oduzimanje mandata


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić

Administrativni odbor Skupštine Srbije odbio je zahtev Srpske radikalne stranke da se oduzmu mandati sedam poslanika koji su prešli u Srpsku naprednu stranku, a među kojima je i predsednik ove partije Tomislav Nikolić.

Protiv predloga radikala glasalo je sedam članova Administrativnog odbora iz Demokratske stranke, G17 plus, Srpske napredne stranke i kluba manjina, a uzrdržan je bio član odbora iz Socijalističke partije Srbije.

Radikali su tokom dvočasovne, i na momente žučne, rasprave tvrdili da su ostavke sedmorice naprednjaka originalne, odnosno da nisu falsifikati kako tvrde njihove dojučerašnje stranačke kolege, kao i da su potpisane 4. marta ove godine.

One su se, inače, misteriozno našle stolu šefa poslaničke grupe radikala Dragana Todorvića, što nije do kraja razjašnjeno ni na sednici odbora.

Uprkos mnogim nejasnoćama, za poslanika ove stranke Aleksandra Martinovića, to su bile dovoljne činjenice da Administarivni odbor odluči o prestanku mandata:


"Činjenica je da imate ostavke, činjenica je da su ostavke svojeručno potpisane, činjenica je da na tim ostavkama postoji datum 4. mart 2009. godine. To su činjenice, a na bazi tih činjenica Administrativni odbor bi trebalo da donese odluku u skladu sa Ustavom i zakonom."

Martinović je rekao da je Tomislav Nikolić ostavku, verovatno, potpisao jer mu je proradila savest:


"Ovde je izrečeno da sam ja u nastupu moralnosti potpisao ovu ostavku, a da su moje priče insinuacije. To mi se kaže u oči, a ja vam kažem da je to laž i da vam nisam juče predao ostavku. Ko je od vas prisustvovao mom potpisivanju ostavke? Recite mi kako bih znao koga još da predložim za krivični progon."

Šef poslaničkog kluba naprednjaka Tomislav Nikolić kaže da postoji mogućnost da je na papiru njegov potpis, ali tvrdi da on sigurno ne datira posle 2003. godine, te predlaže da bi nadležni organi trebalo da utvrde verodostojnost papira:


"Ovu ostavku juče nisam potpisao, datumirao i predao Srpskoj radikalnoj stranci. To je falsifikat, to nije moja volja i o tome razmišljajte kada budete glasali, a onaj ko je na početku rekao da grafolozi mogu da uvrde da li je potpis verodostojan ili nije, neka prihvati da postoje stručnjaci koji mogu da utvrde i koliko je stara ostavka."

Martinović, na tipično radikalski način, reaguje na Nikolićev predlog:

"Kao da istražujemo neke zapise iz Keopsove piramide, pa treba da utvrdimo da li je to bilo pre hiljadu ili dve hiljade godina."

Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović izjavio je da odbor radi isključivo u skladu sa poslovnikom i da ne može da utvrđuje da li su potpisi pravi ili lažni, a da o navodima da li je neko upotrebio neki spis od pre, može da utvrđuje samo sud u sudsko-krivičnom postupku. On kaže da ostavku može da podnese lično poslanik, ili može da opunomoći drugo lice da to uradi umesto njega, što sada nije slučaj:

"Ustav Republike Srbije jasno kaže da narodni poslanik može da stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci. To znači da mandat pripada njemu i da on svojom slobodnom voljom može da ga stavi na raspolaganje političkoj stranci. Moguće je podneti neopozivu ostavku i može se neko ovlastiti da u vaše ime to preda predsedniku Narodne skupštine, odnosno nadležnom organu Narodne skupštine. To nije bio slučaj u ovoj situaciji i ja ću glasati protiv utvrđivanja da li postoje razlozi za prestanak mandata ovih narodnih poslanika, a shodno članu 88. Zakona o izboru narodnih poslanika."

XS
SM
MD
LG