Dostupni linkovi

Blokirani računi 20.000 preduzeća


Centralna banka BiH, Foto: Midhat Poturović

Prema podacima Centralne banke , 20.000 preduzeća u BiH ima blokirane račune, iz različitih razloga. Jedan od njih je utaja poreza. Problem je tim veći što se mali broj novih preduzeća registruje, pa tako ekonomija ove zemlje postaje krajnje nekonkurentna.

Prema istraživanju “LRC - kreditnog biroa”, broj potpuno blokiranih firmi iznosi oko 16.850, ali broj pravnih lica koja imaju blokirane pojedine račune je 20.000. Alarmantan je podatak da je samo u protekloj godini taj broj naglo porastao , za čak 38 procenata, kaže izvršni direktor LRC-a Emil Kučuković:


“Od oko160.000 registrovanih firmi i obrtnika u Bosni i Hercegovini svaka četvrta ili peta firma je blokirana.”


Ekonomista Svetlana Cenić kaže da je broj blokiranih firmi u Bosni i Hercegovini izuzetno veliki, naročito ako se uzme u obzir da se danas registruje vrlo malo novih preduzeća:


“Ekonomija u Bosni i Hercegovini je krajnje nekonkurentna, a privreda sa slabom konkurentnošću ne može da izdrži ovolike namete. Ovo nam govori i kakav je odnos države prema privredi. Nigdje nema poboljšanje kvaliteta i poslovnog okruženja, ali ni poboljšanje kvaliteta kadrova, obrazovanja, ulaganja i ono što stalno ističem, istraživanja i razvoja.”


Podatak o 20.000 blokiranih firmi potiče iz jedinstvenog registra transakcijskih računa, objašnjava Zijada Kovač, koordinator Službe za odnose s javnošću u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine:


“Svrha jedinstvenog registra transkacijskih računa je da pomogne komercijalnim bankama, poreznoj upravi i policiji prilikom otkrivanja finansijskih struktura, ili transakcije koje kompanije ili pojedinci mogu iskoristiti na nezakonit način kao što je izbjegavanje plaćanje poreza i pranja novca.”


Jedan od razloga blokiranja računa jesu i poreske utaje. Poreska uprava Republike Srpske podnijela je u toku prošle godine 14 izvještaja na osnovu sumnje o izvršenom krivičnom djelu u poreskoj oblasti, a sa pričinjenom štetom entitetskom budžetu od milion i 200.000 konvertibilnih maraca, kaže portparol Porezne uprave Mila Štrkić:


“U 2008. godini Poreska uprava Republike Srpske nadležnim tužilaštvima podnijela je četiri izvještaja sa osnovanom sumnjom da je izvršeno krivično djelo utaje poreza i doprinosa u vezi sa poslovanjem četiri pravna lica koja obavljaju djelatnost trgovine. U istom periodu podneseno je i deset izvještaja sa osnovanom sumnjom da je izvršeno krivično djelo zloupotrebe ovlaštenja u privredi.”


Samo u Hipo Alpe Adria banci, a.d. Banjaluka, prema riječima Gorana Babića, šefa odjela za pravne poslove, trenutno je blokirano 1512 računa:


“Blokade računa su izvršene po raznim osnovama, uglavnom na osnovu naloga SIPE, sudskih rješenja, ili na osnovu rješenja poreske uprave. “


Podatak o blokiranim firmama je veoma zabrinjavajući, jer se postavlja pitanje ko će puniti budžete, kaže Svetlana Cenić:


“Ko će izdržavati ovu socijalu? Prognoza je da će vrlo biti jedan zaposleni na jednog penzionera. Ko će plaćati zdravstvo? Kako ćemo uopšte izaći na kraj?”


Blokada računa često je posljedica činjenice da su firme žrtve lošeg menadžmenta, kažu finansijski analitičari. Ipak, glavni razlog za ovako drastične posljedice po preduzeća jeste nedostatak kapitala na tržištu i nemogućnost naplate. Prognoze analitičara još su sumornije s obzirom na činjenicu da svjetska ekonomska kriza već uveliko kuca na vrata Bosne i Hercegovine.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG