Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zapad Evrope odbio pomoći Istoku


Na nedjeljnom sastanku u Berlinu, lideri 27 zemalja članica EU nisu se uspjeli dogovoriti oko zajedničkih odgovora na finansijsku krizu. Ali je zato upozorenje kojeg su sa skupa odposlale zapadnoevropske zemlje o opasnosti urušavanja bivših istočnoevropskih bankarskih sistema izazvalo zaprepašćenje u "novom dijelu Unije". I adekvatan odgovor.

Nove su članice Unije od onih starih i bogatijih tražile pomoć u stabilizaciji bankarskog sistema. Odbijene su, baš kao i prijedlog da bivši istok brže udje u eurozonu ne bi li se sačuvao od krize. Njemačka, Francuska i ostale članice stare Evrope svoj su nacionalni interes izdigle iznad onog ujedinjenog evropskog. Centralne banke Češke, Slovačke, Poljske, Rumunije, Bugarske i Madjarske objavile su kako je zapadnoevropsko upozorenje o opasnosti s Istoka dovelo njihovo poslovanje na rizičan nivo.


Vrlo se rijetko dešava da centralne banke izdaju zajedničko saopštenje, ali ovo su svakako neobična vremena. U pomenutom obraćanju javnosti, predstavnici novih evropskih članica traže da ih se ne tretira kao neki jedinstveni, ali problematični region. Česi, Slovaci, Poljaci i ostali zahtijevaju individualni tretman i precizne informacije koje neće doprinositi nerazumijevanju i pogrešnim zaključcima.


Činjenica je da je privreda kompletne eurozone oslabila u zadnja tri mjeseca 2008. godine za 1,5 posto. Prema istraživanjima agencije Eurosat, u 15 zemalja koje koriste euro produbljena je recesija nakon što je u trećem kvartalu prošle godine zabilježen pad za 0,2 posto. Izvoz je, naprimjer, smanjen za više od 7 posto, a poslovne investicije su opale za 2,7 posto.


Britanski premijer Gordon Brown koji je juče govorio u američkom Kongresu usprotivio se protekcionizmu te pozvao da se svjetska financijska i ekonomska kriza prevlada zajedničkim naporima SAD-a, Evrope i svijeta.


"Istorija govori da protekcionizam na kraju ne štiti nikoga. Moramo iskoristiti priliku i učiniti da budućnost radi za nas", rekao je Brown, čiji je govor 16 puta prekidan ovacijama i podizanjem Kongresa na noge.

Britanski je premijer pozvao da se teret poreznih i kamatnih poticaja podijeli globalno i da se smanje kamatne stope.


Kao domaćin susreta na vrhu grupe G-20 u Londonu 2. aprila, Brown je pozvao da SAD i Velika Britanija zajednički pomognu novim tržištima da obnove svoje banke. No analitičari već danas tvrde da "Gordon Brown nudi puno toplih riječi, ali vrlo malo konkretnih planova za borbu s recesijom, koja je zahvatila svjetsku ekonomiju i Brown-ovu vladu".

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG