Dostupni linkovi

Novo suđenje navijaču Zvezde


Zvezdin stadion u Beogradu
Zvezdin stadion u Beogradu

Dvadesetjednogodišnjem Urošu Mišiću, navijaču Crvene zvezde, osuđenom na deset godina zatvora zbog brutalnog napada na žandarma, sudiće se ponovo. Odluka Vrhovnog suda Srbije da postupak vrati na početak izazvala je burne reakcije većeg dela javnosti, ali iz najviše sudske instance apeluju da se bez prejudiciranja sačeka kraj procesa.

Drugog decembra 2007. u Beogradu se igrala prvenstvena fudbalska utakmica Crvena zvezda-Hajduk Kula tokom koje je došlo do velikih nereda na severnoj tribini stadiona, na kojoj su uglavnom smeštene Delije, najvatrenije pristalice domaćeg kluba. Jedan deo navijača napao je žandarma na dužnosti Nebojšu Trajkovića, koji je tom prilikom bio u civilu i naoružan pištoljem, nakon čega su televizijski snimci tog brutalnog događaja obišli svet. Zabeleženo je da je jedan od huligana koji su bili u grupi napadača policajca navijačkom bakljom pržio po telu i taj predmet, koji gori temperaturom od 1.000 stepeni, pokušao da mu ugura u usta. Četrdesettrogodišnji Nebojša Trajković, napadnuti žandarm, za naš program kaže da ga još progone te slike užasa:

"Kroz glavu mi je samo prolazilo da se spasim i pitanje da li ću uopšte ostati živ. Odjekivalo je sa svih strana, masa je krenula, ne jedan čovek, opkolilo me je njih preko 1.000 i Uroš Mišić, prvi među njima, rekao mi je: "Gde ćeš pičko žandarska?!" Dakle, nije me puštao od početka do kraja, svesno je išao da me uništi."

Na suđenju u Okružnom sudu zaključeno je da je nemilosrdni napadač sa bakljom bio Uroš Mišić iz Beograda, tada devetnaestogodišnjak. Presudom na deset godina zatvora zbog pokušaja ubistva i nanošenja teških povreda 19. septembra 2008. postao je prvi huligan u Srbiji osuđen na višegodišnju kaznu, a u obrazloženju je stajalo da je učinio linč službenog lica koje mu nije dalo povod za napad.

Ovih dana Vrhovni sud Srbije poništio je prvostepenu presudu zbog, kako je za naš program rekla portparolka te institucije Vesna Dabić, bitnih povreda odredaba krivičnog postupka:


"U prvostepenoj presudi nisu dovoljno jasno navedeni razlozi o odlučnim činjenicama koje su sudsko veće rukovodile da donese odluku kakvu je donelo - takva presuda morala je biti ukinuta."

Prethodno je, kako su preneli sudski izveštači, Uroš Mišić pred sudom priznao krivicu i zatražio manju zatvorsku kaznu. "Molim vas da me vi sada ne ubijete i da mi ne uništite život. Molim vas da me ne koristite kao osvetu onima koji prave nerede na stadionima", rekao je okrivljeni.

Jedna od strana u postupku žestoko je reagovala na odluku Vrhovnog suda, ocenivši je kao odugovlašenje postupka. Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva, rekao je za naš program da se time odlaže zadovoljenje pravde i obesmišljava svrha generalne prevencije:


"Kakvu ćemo poruku poslati deci, kakvu ćemo poruku navijačima? Kako se oseća žandar koji bi tako brutalno pretučen? Šta možemo da očekujemo od sledećih utakmica? Da li našu decu možemo slati na utakmice? Šta nas čeka u budućnosti? Ta poruka ima veću refleksiju nego samo taj jedan slučaj i upravo ovo bi trebalo da bude crvena lampica da je reforma pravosuđa neophodna."

Sa druge strane, Vesna Dabić kaže da nije bilo direktnih pritisaka na sudeće veće da postupak vrati na početak, naglašava da se Vrhovni sud nije posebno osvrtao na visinu kazne već da je postupao po činjenicama, i tvrdi da su optužbe tužilaštva neutemeljene:


"Jedna odluka ne može biti povod ili razlog da se na osnovu nje potpuno neutemeljeno karakteriše rad celog sudskog sistema u ovoj državi."

Policajac Nebojša Trajković, koji i godinu i po od napada ima ozbiljne fizičke i psihičke posledice, kaže da mu teško pada odluka o novom suđenju, kao i stalne uvrede i pretnje navijača:


"Ja zaista nemam reči, utvrdili su i napisali moje dijagnoze kojih ima preko deset. Hematom mi vrši pritisak na nervne ćelije, gubim koncentraciju, ne mogu da spavam, a ne mogu više ni da pričam o tome jer nisam Bogu zgrešio, ali ni nikome u ovoj zemlji - ova država je ponižena do maksimuma. Ovo im je dalo još veći podstrek, dalo im je krila, da su oni zakon u ovoj zemlji i da mogu da rade šta god hoće."

U svakom slučaju, sociolog Ratko Božović zaključuje za nas program da bi presudu u slučaju napada na policajca trebalo doneti što pre, kako bi se očekivanja jedne i druge strane, kao i uzburkane javnosti, stavila ad acta:


"Mi smo nekako na kratkom fitilju i neprekidno smo u nekakvoj samoiluziji da stvari mogu da se reše preko noći, na bolji način način nego što se inače rešavaju. Mislim da smo u jednom košmaru očekivanja i košmaru mišljenja kada tako rezonujemo i to otežava stvari."

A kada je u pitanju odgovornost, činjenica je da godinu i po dana nakon velikih nereda na Zvezdinom stadionu, još nije počeo sudski proces protiv

čelnika kluba odgovornih za propuste u organizaciji.

XS
SM
MD
LG