Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lukašenko se ipak sreo sa srpskim zvaničnicima


Aleksandar Lukašenko

Iako se, kada je pre par dana beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko stigao u zimski centar na Kopaoniku, govorilo da je reč isključivo o privatnoj poseti on se, ipak, na marginama ekonomskog foruma na Kopaoniku sreo sa srpskim premijerom i jednim od ministara. Dogovoreno je potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini, a u srpskoj Vladi ovaj susret objašnjavaju ekonomskim interesima. Ima li razloga za zabrinutost po politički imidž zemlje zbog saradnje sa čovekom koji važi za poslednjeg evropskog diktatora.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koji retko izlazi iz svoje zemlje, našao se sa porodicom i brojnom svitom na skijanju u srpskom zimskom centru na Kopaoniku baš u nedelji održavanja ekonomskog foruma koji je pored biznismena okupio i najviše državnike Srbije. Tako se Lukašenko sreo sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom za ekonomiju Mlađanom Dinkićem kada je i postignut dogovor o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Sam Lukašenko pre sastanka je rekao:

"Zadovoljan sam što sam ovde, sa bliskim ljudima. Naš cilj sa vašim predsednikom Borisom Tadićem biće da stvorimo uslove za plodnu ekonomsku i političku saradnju."

U Vladi Srbije nam je rečeno da je to bio neformalni susret na marginama foruma na temu potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini. Na opasku o kontroverznosti Lukašenka nezvanično nam je rečeno da je u situaciji ekonomske krize izvoz državni interes, te da na saradnju upućuje ekonomski interes.

Srbija od zemalja van CEFTA sporazuma i Evropske unije ima jedino sa Rusijom Sporazum o slobodnoj trgovini, a planovi su i potpisivanje sporazuma sa Belorusijom, a možda i sa Ukrajinom, Turskom, čak i Iranom, objašnjava nam Goran Nikolić iz Privredne komore Srbije. O tome koliki su ekonomski motivi Srbije da sklopi ovakav sporazum sa Belorusijom Nikolić kaže da je u svakom slučaju svaki sporazum o slobodnoj trgovini dobrodošao:

"Prvo, da našim proizvodima smanji carinske barijere, odnosno ukine ih, i da ojača konkurenciju na našem tržištu, zato što će ta zemlja imati privilegovan status, odnosno njeni proizvođači biće izjednačeni sa srpskim. Iako razmena Srbije i Belorusije nije velika to, ipak, može dati neke efekte."

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko bio je rado viđen gost nekadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića. Važi za poslednjeg diktatora u Evropi zbog gušenja demokratije, opozicije, slobode govora. Na mestu predsednika je od 1994. godine sa neograničenim brojem mandata. Ti momenti i jesu bili utisak za Ružu Ćirković, ekonomskog novinara, o samom susretu Lukašenka sa srpskim zvaničnicima, ali su ipak na kraju prevladali ekonomski momenti:

"Meni je sinoćni susret, dok sam gledala na televiziji, izgledao smešno. Međutim, posle tog prvog utiska, moram da podržim nameru naše zemlje da potpiše taj ugovor o slobodnoj trgovini sa Belorusijom pošto Belorusija nije toliko jaka na polju ekonomskog razvoja da bi mogla da ugrozi naše tržište i domaću proizvodnju. Drugo, ovo je takva godina u kojoj za sve mora da važi ona "spasavaj se ko može i kako može". Mislim da bi i Srbija trebalo da se ponaša u tom smislu, da se trudi da na bilo koji način uđe na bilo koje tržište ili da svoju prisutnost pojača. Na Vladinom zvaničnom sajtu podaci za januar pokazuju da je Belorusija ostvarila rast čak i u industrijskoj proizvodnji gde smo mi ostvarili pad i tu možemo da nađemo prostor da im nešto prodamo, iako i oni najavljuju da će uvesti restrikcije na uvoz."

Činjenica da se Lukašenko pojavio na Kopaoniku upravo u vreme kada se tamo zbog ekonomskog foruma okupio srpski državni vrh u ovdašnjim medijima objašnjava se time da ga je pozvao srpski biznismen Miodrag Kostić, čija "MK grupa", pored Srbije i Ukrajine, već nekoliko godina radi i u Belorusiji, a koji je i vlasnik hotela u kojem je Lukašenko odseo.

I pored reputacije Lukašenka primetno je da je i sam Brisel odnedavno počeo da otopljava odnose sa Minskom. Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana je pre dve nedelje u poseti Belorusiji rekao da joj Evropska unija nudi intenzivnije odnose i priliku za saradnju. To je bila prva poseta evropskih zvaničnika od 1996. kada je Evropska unija prekinula saradnju sa Belorusijom. U oktobru prošle godine ukinuta je i zabrana putovanja beloruskom rukovodstvu u evropske zemlje, a predsedavajuća Evropskom unijom Češka planira da Lukašenka pozove u Prag na samit Evropske unije u proleće.

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će državno-privredna delegacija Srbije krajem marta otputovati u Belorusiju da bi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini.

Za političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića ovaj susret srpskih zvaničnika sa Lukašenkom ipak može uticati na politički rejting Srbije:

"Meni ta priča i obrazloženje o ekonomskoj saradnji može biti prihvatljivo samo ukoliko postoje jasni i nedvosmisleni pokazatelji da su neki poslovi sklopljeni i da ova država zapravo može imati direktnu dobit iz te ekonomske saradnje. Bez toga, ovo liči na jednu grešku u koracima, kada je reč o pravilima nekog političkog imidža Srbije."

Pedesetpetogodišnji Aleksandar Lukašenko, za koga mediji navode da voli sport, posebno skijanje, hokej i tenis, prvi je predsednik jedne strane države koji je u poslednjih 20 godina posetio Kopaonik.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG