Dostupni linkovi

Zatražen sporazum o zaštiti prava Srba u Crnoj Gori


Odbor Skupštine Srbije za odnose sa Srbima izvan te zemlje predložio je Vladi da počne pregovore sa Podgoricom o zaključenju sporazuma o zaštiti prava srpske zajednice u Crnoj Gori. Predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović i Predrag Vojvodić ustvrdili su u Beogradu da je potrebno zaustaviti, kako su rekli, galopirajuću asimilaciju Srba i njihov težak i zabrinjavajući položaj u Crnoj Gori.

Odbor Skupštine Srbije nakon susreta sa predstavnicima Srpskog nacionalnog savjeta iz Crne Gore je predložio da sa tamošnjim Ministarstvom za dijasporu organizuju sastanak sa predstavnicima MUP-a Spoljnih poslova i prosvjete o problemima Srba u Crnoj Gori i pokrenu akciju kako bi se ti problemi riješili. Detalje sa tog sastanka za naš radio prepričava predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta iz Crne Gore Momčilo Vuksanović:

"Konstatovano je da se taj problem prenese na Vladu Republike Srbije i na Skupštinu Srbije i da se stvore uslovi da se jednim legitimnim i pravim putem učine napori da se položaj Srba u Crnoj Gori popravi. Dogovoreno je da iz Srpskog nacionalnog savjeta parlamentarna delegacija predstavnika svih parlamentarnih grupa posjeti Srpski nacionalni savjet i državne institucije Crne Gore i obavi razgovor u vezi sa aktivnostima koje je neophodno preduzeti kada se tiče poboljšanja statusa i prava srpskog naroda u Crnoj Gori, posebno kada se tiče vraćanja srpskog jezika i srpski školski program u osnovne i srednje škole, dvojnog državljanstva i benefita za srpski narod koji bismo povukli iz odnosa Republike Srbije prema svojim sunarodnicima u Crnoj Gori."

Srpski nacionalni savjet iz Crne Gore je od srpske Vlade zatražio i da prekine "maratonske pregovore o dvojnom državljanstvu sa Crnom Gorom i da zatraži primjenu srpskog Zakona o državljanstvu". Na pitanje kako komentariše zaključke sa ovog sastanka crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović kaže:

"Nijesam vidio niti mogu komentarisati odluke Odbora Skupštine Srbije za odnose sa Srbima van Srbije, a što se tiče pitanja dvojnog državljanstva mogu da kažem da razgovori sa Srbijom po tom pitanju nijesu prekinuti, da će najvjerovatnije biti nastavljeni poslije izbora u Crnoj Gori. Kakvo će rješenje biti konačno vidjećemo."

Ministar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Fuad Nimani danas nije bio dostupan, a vremena za razgovor nije imao ni Miodrag Jakšić, sekretar srpskog Ministarstva za dijasporu koji je odgovorio na naš poziv, ali nije mogao da razgovara jer je sjednica tamošnje Vlade bila u toku.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG