Dostupni linkovi

Direktori škola na ispitu lojanosti?


Jedna od podgoričkih osnovnih škola

Podgoričke "Vijesti" su objavile da su direktori osnovnih škola u Podgorici dobili zadatak da provjere koliko je nastavnog osoblja lojalno vladajućoj koaliciji i hoće li glasati za njih na vanrednim izborima 29. marta. Saznali smo da postoje indicije da se nešto tako zaista dešava, ali niko nije želio potvrditi tu informaciju.

Za sada nije moguće doći do potvrde informacije koju su objavile podgoričke "Vijesti" da su direktori osnovnih škola u Pogorici popunjavali formular na kome su upisivali svoje procjene ko od zaposlenih u njihovoj ustanovi podržava vladajuću koaliciju Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije. Zvaničnici iz ministarstva se nijesu do sada oglašavali, pojedini direktori škola se ne javljaju na telefone, a predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević kaže da postoje indicije da se tako nešto događa, ali da još uvijek nema dokaza:

"Ja sam danas iz dnevnog lista "Vijesti" saznao ovu informaciju da su direktori osnovnih škola imali sastanak na kome su raspravljali o budućim izborima umjesto da raspravljaju o problemima koji su u obrazovnom sistemu, a posebno ovih dana kada su optuženi mnogi direktori da postoji neka školska mafija, oni se bave izborima. Što se lično sindikata tiče mi nemamo konkretne prijave oko toga da su to direktori, ali postoje indicije da je tako nešto rađeno. Mi kao sindikat osuđujemo tako nešto i podsjećamo direktore vaspitno obrazovnih ustanova da je politika zabranjena u vaspitno obrazovnim ustanovama i tražimo od njih da ostave na miru prosvjetne radnike, da oni u demokratskoj atmosferi kao slobodne ličnosti izraze svoju političku volju. U svakom slučaju, ako budemo imali bilo kakvih informacija upoznaćemo i ministarstvo i javnost i međunarodne organizacije, čak i sudskim putem goniti te direktore jer zakonom je zabranjeno svako političko djelovanje u vaspitno obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori."

Predsjednik Aktiva osnovnih škola Dragoje Radonjić je za "Vijesti" oštro demantovao da su direktori škola procjenjivali lojalnost nastavnika i osoblja vladajućoj koaliciji tvrdeći da se radi o potpunim dezinformacijama i neistinama. Ovim povodom pokušali smo da stupimo u kontakt sa pomoćnikom ministra prosvjete Markom Jokićem koji se u "Vijesti"-ma pominje kao osoba kojoj direktori osnovnih škola treba da predaju popunjene spiskove lojalnih i nelojalnih nastavnika vladajućoj koaliciji. Međutim, Jokić se nije javljao na telefon. U Demokratskoj partiji socijalista ove optužbe ocjenjuju pravdanjem izvjesnog izbornog poraza onih koji plasiraju informacije o navodnom pravljenju procjena lojalnosti nastavničkog kadra vladajućoj koaliciji. Portparol Rajko Kovačević:

"To je jedna već prepričana priča kojom se želi relativizovati izborna volja građana koja se nastavlja na osnovnim tezama, odnosno naslanja se na osnovnu tezu onih koji su uvijek nespremni za suočavanje sa tom izbornom voljom o lagalitetu i legitimitetu izbora. Demokratska partija socijalista je krenula u kampanju za bezmalo nedjelju dana prikupljeno je preko 40 hiljada potpisa podrške našoj listi što je desetostruko više od neophodnog broja za predaju liste. Raspoloženje biračke javnosti je više nego očigledno, uvid u to raspoloženje imamo iz istraživanja javnog mnjenja i iz neposredne komunikacije sa građanima, a imamo i za očigledno i taj dio crnogorske opozicije koji na ovaj način "blagovremeno" priprema alibi za izvjestan izborni fijasko."

Na drugoj strani, funkcioner Socijalističke narodne partije profesor Dragan Koprivica kaže da se njegova stranka zalaže za depolitizaciju svih sfera, a posebno školstva. Koprivica kaže da se niko neće začuditi ako se pokaže tačnim da vladajuća koalicija vrši pritisak na prosvetne radnike:

"Da treba da se izvrši apsolutna depolitizacija svih sfera djelovanja, posebno kada je u pitanju obrazovanje i školstvo. To je jedan neophodan faktor koji mora da postoji u svakoj civilizovanoj državi. Što se tiče recepata DPS-a ništa novo i neće začuditi ako se ovo pokaže kao još jedna ružna istina kako DPS navodno na slobodan i demokratski način pokušava da vaspitava i da usmjeri prosvjetne radnike u Crnoj Gori."

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG