Dostupni linkovi

Naloženo hapšenje sudanskog predsjednika


Omar al-Bashir
Omar al-Bashir

Međunarodni krivični sud danas je izdao nalog za hapšenje sudanskog predsjednika Omara Hasana al Bassira optuženog za genocid, ratne i zločine protiv čovječnosti u sudanskoj oblasti Darfur.

Glavni tužilac Luis Moreno-Ocampo rekao je juče da postoje “čvrsti dokazi” da je Bashir mobilisao sudansku vojsku i arapske militante koji su proveli kampanju ubijanja, silovanja i protjerivanja afričkih plemena.
Tuzilac Al Bassira želi optužiti u 10 tačaka optužnice za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Kako je ranije saopšteno, Sud ima oko 30 svjedoka koji će potvrditi da je al-Bashir lično kontrolisao kampanju koja je imala za cilj potpuno uništavanje tri afrička plemena u Darfur regiji. Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 300.000 ljudi ubijeno a 2,7 miliona izbjeglo iz svojih domova u Darfuru od kada je sukob počeo 2003. godine.
Al-Bashir negira optužbe Međunarodnog krivičnog suda te je izjavio kako je odluka Suda o podizanju optužnice za njega bezvrijedna:
"Oni će izdati njihove rezolucije. Nakon toga, neka izdaju još jednu ili čak 10. Na kraju, sve one ne znače ništa. Ovo nije prvi put da je takva rezolucija izdana. Međunarodna zajednica izdala je niz rezolucija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Posljednja je Rezolucija 1706. Gdje je ta rezolucija sada? Poručujem im - staviti ove rezolucije u vodi i popijte ih sve."
Rezolucija 1706 koju Al-Bashir pominje usvojena je 2006., a trebala je poslužiti rješavanju sukoba u Darfuru. Potjernica za Al-Bashirom je ujedno i prvi nalog za hapšenje jednog lidera koji je na na čelu države a da je izdana od strane Suda, koji je uspostavljen 2002, kao prvi svjetski stalni sud za procesuiranje ratnih zločina.

Al-Bashir nije u neposrednoj opasnosti od pritvora, iako je Međunarodni krivični sud izdao nalog danas jer Sudan nije jedna od 100 zemalja koje su potpisale osnivački statut ovog suda.
XS
SM
MD
LG