Dostupni linkovi

Ekonomska kriza šansa za opoziciju?


Podgorica, Foto: Savo Prelević
Podgorica, Foto: Savo Prelević

Dok vladajuća koalicja tvrdi da ima kapaciteta za rješavanje ekonomske krize opozicione stranke se u prvim predizbornim porukama obraćaju upravo građanima koji su žrtvama krize. Kome ekonomska kriza daje veće šanse za uspjeh za predstojećim izborima?

Odgovarajući na pitanje ko ima veće šanse za uspjeh na izborima u ambijentu poslovne neizvjesnosti i ekonomske krize funkcioner Nove srpske demokratije Radojica Živković kaže da ako se gleda sa aspekta stanja ekonomije opozicija bi ovoga puta trebalo da ima veće šanse za uspjeh na izborima nego vladajuća koalicija. Živković napominje da ekonomska kriza u Crnoj Gori nije uvezena spolja već je posljedica slabog rukovođenja državom i privredom posljednjih dvadeset godina:

"Nevjeroatno je da su svi ti kadrovi nagrađeni stotinama hiljada eura kada odlaze, a da ostavljaju preduzeća u raspiništvu. Ako je ta činjenica prisutna prednost bi trebalo po svakom osnovu da ima opozicija. Da li će tako biti ja stvarno ne mogu da kažem, jer ovaj narod izgleda da je kratkog pamćenja ili slabo vidi ili su ucijenjeni, prepadeni i vidjećemo što će biti. Ako ikad treba da ima prednost opozicija, a da je razlog prednosti stanje u ekonomiji, privredi, siromaštvo građana onda bi to trebalo na ovim izborima da bude prednost građana."

Ni svjetska ekonomska kriza koja je došla u Crnu Goru ni na koji način neće pomoći opozicionim strankama na predstojećim izborima, kaže direktor Demokratska partije socijalista Predrag Sekulić, ocjenjujući da njegova stranka ima najbolje kadrove i najveći potencijal da se izbori sa efektima krize:

"Činjenica da je svjetska ekonomska kriza došla u Crnu Goru neće ni na koji način pomoći našim kolegama iz opozicije kada je u pitanju broj njihovih mandata na izborima 29. marta iz prostog razloga što oni nemaju nikakav, pa ni ekonomski program niti bilo kakav program koji bi mogao da korespondira sa onim što nas očekuje u vremenu krize. Sa druge strane, cijenim da će građani prepoznati činjenicu da Demokratska partija socijalista ima najuspješnije kadrove, da ima najveći potencijal da se izbori sa negativnim efektima ekonomske krize s jedne strane, a sa druge strane takođe u vremenu kada vas na moru čeka oluja niko neće dati 'Malome od palube' da krmari tim brodom nego će ipak tražiti iskusnog kapetana."

U koaliciji Demokratskog centra i Liberalne partije ne žele da manipulišu ekonomskom krizom za sticanje političkih poena. Prema riječima funkcionera Demokratskog centra Emina Durakovića, ekonomska kriza može biti šansa za stvaranje društvenog koncenzusa u cilju pronalažanja najboljih rješenja za svođenje krize na minimum:

"Ne smijemo manipulisati ekonomskom krizom u smislu sticanja političkih poena već ona će najviše odgovarati onima koji budu nudili konkretna, realna i utemeljena rješenja. Ekonomska kriza je problem kompletnog crnogorskog društva. Nije to samo problem vlasti ili samo način da opozicija dođe do određenog političkog profita. Smatram da se u Crnoj Gori mora postići apsolutno društveni konsenzus zato što u ovom trenutku kada bi sve kadrovske i druge kapacitete i vlasti i opozicije smatram da bi oni bili nedovoljni da se na pravi način borimo protiv pošasti ekonomske krize. Zato je društveni koncenzus apsolutno neophodan i smatram da svi zajedno moramo iznaći najbolja rješenja kako bi efekti ekonomske krize bili svedeni na minimum."

I u Socijalističkoj narodnoj partiji smatraju da je ekonomska kriza šansa za pronalaženja rješenja u kojem bi učestvovali i vlast i opozicija. Funkcioner SNP-a Aleksandar Damjanović se protivi zloupotrebi krize u izbornoj kampanji:

"Ekonomska kriza podjednako pogađa i glasače SNP-a i glasače DPS-a i glasače opozicije i glasače vlasti i smatram da niti bi vlast trebalo da zloupotrebljava efekte ekonomske krize i ucjenjuje građane niti bi opozicija to trebala da zloupotrebljava već sve ono što pogađa sve nas da zajednički pokušamo da nađemo i odgovorimo na izazove, a naravno svaka partija će znati kako ova vlast tako i opozicija svoju ekonomsku ponudu, pa neka građani izaberu i neka vide što im je najbolje."

XS
SM
MD
LG