Dostupni linkovi

Hilari Klinton na svetskoj turneji


Američka državna sekrtarka Hillary Clinton sa avganistanskim šefom diplomatije Rangin Dadfar Spantom i pakistanskim ministrom spoljnih poslova Mehmudom Kurešijem

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kreće na turneju na Bliski istok, Evropu i Tursku. Ona će učestvovati na donatorskoj konferenciji za obnovu pojasa Gaze. SAD su najavile pomoć od 900 miliona dolara. Tokom posete Evropi susrešće se i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Hilari Klinton odlazi na Bliski istok nakon posete Aziji i susreta u Vašingtonu sa šefovima diplomatija Avganistana i Pakistana sa kojima je razgovarala o borbi protiv islamskog ekstremizma.
"Naše tri države imaju zajednički cilj, zajedničku pretnju i zajednički zadatak i moja vlada ostaje privržena svojim prijateljima", kazala je Klinton.
Njena prva poseta Bliskom istoku dolazi u možda najnepogodnijem trenutku za obnovu mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca. Naime, s obzirom da nijedna partija nije dobila većinu na nedavnim parlamentarnim izborima u Izraelu, u toku su teški i veoma neizvesni pregovori o formiranju nove vlade. Istovremeno, sukobljene palestinske frakcije nisu za sada uspele da se uz posredovanje Egipta dogovore o formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Njen suprug, Bil Klinton, pokušavao je da do poslednjeg dana svog mandata posreduje u postizanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca, koji bi između ostalog podrazumevao i stvaranje palestinske države. Hilari Klinton ističe da će nastaviti takvu politiku. Međutim, mandatar za sastav izraelske vlade, desničarski orijentisani Benjamin Netanjahu je podozriv prema takvom pristupu, ističući da će se zalaže za mir sa Palestincima ali da će se umesto na pitanje njihove državnosti fokusirati na konkretna pitanja, kao što su ekonomija i bezbednost.

Klinton će učestvovati na donatroskoj konferenciji u ponedeljak u Egiptu za prikupljanje sredstava za obnovu Gaze. SAD su obećale 900 miliona dolara. Procenjuje se da šteta tokom nedavnih akcija izraelskih oružanih snaga u ovoj oblasti iznosi 2 milijarde dolara. Ona je istakla da će Vašington učiniti sve da ta sredstva ni na koji način ne dođu posed radikalnog Hamasa, koji vlada Gazom, već umerenog predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa koji kontroliše Zapadnu obalu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je to gotovo nemoguće.

Nakon Bliskog istoka, Klinton bi trebalo da se sastane sledeće sedmice sa ministrima inostranih poslova članica NATO pakta i Evropske unije. Takođe, američka državna sekretarka razgovaraće u Ženevi sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom o kontroli naoružanja i situaciji u Avganistanu. Očekuje se da će biti reči i o planu prethodne, Bušove administracije, o gradnji antiraketnog štita u Centralnoj Evropi a što je izazvalo žestoku reakciju Moskve. Obamina administracija je nagovestila mogućnost da odloži realizaciju ovog projekta.

"Mi smo zabrinuti zbog namere da se razmesti odbrambeni raketni sistem u Poljskoj jer on ugrožava našu bezbednost. Mi razgovaramo o tome sa našim američkim, poljskim i ćeškim kolegama", kazao je Sergej Lavrov.
Na kraju turneje, Hilari Klinton će posetiti Tursku. Njen izaslanik Džordž Mičel rekao je u četvrtak u Ankari da zbog blsikih odnosa sa Izraelom i palestinskim vođstvom, Turska može igrati ključnu ulogu u postizanju mirovnog sporazuma.
XS
SM
MD
LG