Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oporba zabrinuta zbog krize


Zlatko Lagumdžija

Oporbene partije u BiH su zabrinute razvojem situacije u zemlji, a posebno zbog stalnih prijetnji podjelama, zatim međusobnih optužbi o naoružavanju, te stvaranja opće nesigurnosti i nepovjerenja u institucije države. Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, između ostalog, je poručio da je riječ o dubokoj krizi - moralnoj, socijalnoj i ekonomskoj - u koju je zapala BiH.

Predsjednik Socijaldemokratske pratije BiH Zlatko Lagumdžija još jednom je pozvao aktualnu vlast u BiH, koju čini vladajuća šestorka, da prekinu razgovarati o popisu stanovništva i podjeli države, već da se uhvate u koštac s ozbiljnim problemima koji muče građane ove države:

„Mi pozivamo kao Predsjedništvo SDP-a duplu trojku da se, zajedno sa svojim premijerima, sastanu, i mi smo spremni da učestvujemo u razgovorima ukoliko oni zajedno izađu sa prijedlogom deset ključnih tačaka definiranih, da zajedno idemo u napad na nezaposlenost, socijalnu bijedu i u obračun protiv kriminala.“

Prema riječima Nermina Nikšića, predsjednika Kluba SDP-a BiH u federalnom Parlamentu, posebno alarmantno stanje je u Federaciji BiH. Nedavno upadanje tzv. neratnih invalida na sjednicu Parlamenta je žalosno i sramotno za aktualnu vlast, naglašava Nikšić, te dodaje kako će Klub SDP-a BiH pokrenuti pitanje smjene Vlade Federacije:

„Naših 17 poslanika nije dovoljno i praktično mi od ovog trenutka javno pozivamo sve one poslanike, sve one političke partije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije koji misle kao mi da potpišu ovu inicijativu i da pokrenemo zvanično pitanje preispitivanja povjerenja, odnosno smjene federalne Vlade.“

Očito da nedostatak odgovornosti, da osobni, stranački i drugi interesi prevladavaju i da je ovo dostiglo kulminaciju.

Da je ovakvo stanje u BiH neodrživo, slaže se i Ivan Krndelj, predsjednik koalicije stranka HSS-NHI. Prema njegovim riječima, lideri vladajuće strukture doveli su zemlju u situaciju nepovjerenja, pravne nesigurnosti i sumnje u institucije države:

„Mislim da se zaista BiH nalazi u vrlo teškoj poziciji - da mi nekada izgleda i smiješna priča oko ulaska u Europu, a tonemo sve dublje. Ja znam da ovo sve izgleda crno, znam da sigurno nije ni lagano pronaći najbolja rješenja, ali očito da nedostatak odgovornosti, da osobni, stranački i drugi interesi prevladavaju i da je ovo dostiglo kulminaciju. Mislim da BiH čekaju zaista teški trenuci u narednom periodu gledajući oba entiteta.“

Aktualna politička situacija u BiH i nije tako dramatična kao što se čini, ocjenjuje potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović. Razgovorati o ustavnim reformama i uspostavljanju novih federalnih jedinica u startu je bilo je pogrešno, dodaje Borenović:

„Treba vidjeti šta je u ovom momentu moguće. Moguće je prvo završiti posao po pitanju imovine Brčko Distrikta, što smatram da je preduslov da bismo išli dalje ka evroatlantskim integracijama. I ono što je za nas najbitnije da kad je u pitanju Ustav BiH - treba prihvatiti činjenicu koja je nepromjenjiva, a to je Dejtonski mirovni sporazum koji je garant mira i stabilnosti u ovoj zemlji i koji je definisao ulogu entiteta - i Federacije i RS, i kao takav jedini može biti baza za neku vrstu nadogradnje Dejtonskog mirovnog sporazuma ili nadogradnje Ustava BiH, i to samo u onim dijelovima koji nisu sporni.“

Borenović je, također, prokomentirao sve češće najave o mogućem povlačenju predstavnika SNSD-a iz državnih institucija. Prema njegovim riječima, ovakve najave su u ovom trenutku nerealne:

„Mislim da treba dobro, dobro razmisliti šta to doprinosi i čemu to vodi, tako da ja mislim da je to nešto što može biti samo zadnji korak do kojeg neće doći i pokazaće se da samo treba poštovati Ustav i zakone ove zemlje i svako treba da radi svoj posao onako kako je to definisano.“

I dok je u BiH političarima glavna tema koliko će entiteta i jedinica država imati, građani su svakim danom siromašniji i gladniji.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG