Dostupni linkovi

Bezobzirno politikanstvo pred izbore


Podgorica
Podgorica

Da li partije uoči predizborne kampanje zloupotrebljavaju priču o neriješenim ubistvima u Crnoj Gori, stavljajući u drugi plan interese i privatnost porodica nastradalih?

Brat ubijenog inspektora Slavoljuba Šćekića Zoran danas je pozvao Socijalističku narodnu partiju i druge stranke da se okanu njegove porodice i prekinu sa predizbornim zloupotrebama imena njegovog brata. Na predizbornim skupovima i političkim nastupima pored imena Slavoljuba Šćekića najčešće je pominjano neriješeno ubistvo urednika "Dana" Duška Jovanovića koji je prije više od četiri godine likvidiran na pragu svoje redakcije.


Da li su tim političkim istupima prešla granica javnog interesa i da li su stranke pozicione i opozicione zagazile u bezobzirno politikantstvo pitali smo Rajka Kovačevića, portparola vladajuće Demokratske partije socijalista:

"U prethodnom periodu bezmalo nijedan takav događaj nije prošao a da dio opozicionih političkih partija to nije pokušao politički koristiti i to na nepojmljivo neprimjeren način, čak i vulgaran način."

RSE: Da li se zloupotreba može zamjeriti i vladajućim partijama s obzirom na to da smo imali uzaludna, da ne kažem prazna obećanja da će ta ubistva biti rješena? Na kraju nije bilo tako.

Kovačević: Politička partija, kao što je Demokratska partija socijalista, radi svoj posao. Nadležni državni organi kojima je u opisu radnog mjesta da rade svoj posao takođe to obavljaju. Mislimo da nije primjereno da bilo koja politička partija neposredno nakon izvršenja nekih krivičnih djela automatski nominuju krivca, konstruišu motive, kasnije i komentarišu sudski proces, odnosno pravosnažne sudske presude. To nikada nije bio manir Demokratske partije socijalista."

Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić kaže da nije uvijek lako naći pravu mjeru:

"Činjenica je da je teško naći balans između potrebe da se nagomilani, ali i poneki zaboravljeni problemi u kojima se nalazi crnogorsko društvo aktuelizuju, a da to opet ne bude povreda osjećaja onih porodica koje su izgubile najbliže. SNP Crne Gore niti jednim svojim postupkom ne želi na bilo koji način pominjati imena onih ljudi ili pokušavati da neko shvati da smo mi zbog političkog profita riješili da ponovo pred izbore govorimo o nerasvijetljenim ubistvima. Kao što dobro zna javnost u Crnoj Gori u više navrata sam tražio od Uprave policije da pokrene neophodne mjere, shodno njihovim nalazima u Bijeloj knjizi o kriminalu koja je javno objelodanjena, nakon više od godinu dana od kada je prvi put u javnosti progovoreno o toj knjizi nemamo niti jedan jedini aktivni korak Uprave policije".

U Centru za monitoring primijećuju da je oko referenduma dominantno pitanje u političkim raspravama organizovani kriminal i korupcija, a u okviru te priče i neriješena ubistva. Izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović:

"Ono što se tu nameće i može se javiti kao negativno jeste da se konkretni slučajevi zloupotrebljavaju i kod jednih i kod drugih da bi se tokom kampanje dobili poeni. Čini mi se da u nekim slučajevima ta granica prelazi mjeru dobrog ukusa jer se konkretne porodične sudbine, sudbine pojedinaca i tragedije koje su ih zadesile koriste na jedan neprimjeren način od strane političkih aktera u toku predizborne kampanje."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG