Dostupni linkovi

Presuda Milutinoviću "i ostalima" u četvrtak


Izricanje presude u predmetu Milutinović i drugi, kojim je obuhvaćeno šest visokih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije i bivše SR Jugoslavije optuženih za zločine počinjene na Kosovu tokom 1999. zakazano je za četvrtak 26. februara.

To će biti prva presuda koju Međunarodni krivični sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslviji (ICTY) izriče po optužbi za zločine koje su počinile srpske snage protiv kosovskih Albanaca tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Optuženi u ovom predmetu jesu nekadašnji saradnici bivšeg jugoslavenskog vođe Slobodana Miloševića, bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik jugoslavenske vlade Nikola Šainović, načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić, generali Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević i general srpske policije Sreten Lukić.

Krivična dela za koja se terete su, među ostalim, deportacije i prisilno premeštanje nekoliko stotina hiljada ljudi kao i ubistva i progon hiljada kosovskih Albanaca.

XS
SM
MD
LG