Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Informativni razgovor zbog slučaja Kovačević


Miladin Kovačević

Glavna i odgovorna urednica lista Borba Olivera Zekić izjavila je da je telefonom pozvana da se u ponedeljak javi na informativni razgovor u policiju i da će se odazvati tom pozivu. Ona je pozvana na informativni razgovor nakon što je taj dnevni list objavio da je Vlada Srbije odlučila da isplati milion dolara naknade štete u slučaju studenta Miladina Kovačevića.

Zekićeva je agenciji Beta u nedelju potvrdila da će se javiti u Upravu za kriminalistiku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, iako je očekivala da će iz policije dobiti zvaničan pisani poziv na informativni razgovor.

Glavna urednica Borbe pozvana je na informativni razgovor u policiju nakon što je taj dnevni list objavio da je Vlada Srbije odlučila da isplati milion dolara naknade štete u slučaju studenta Miladina Kovačevića koji je u Americi optužen za prebijanje kolege Brajana Štajnhauera.

"Nije mi jasno šta policija od mene hoće, ali mi ne pada na pamet da objavim ime izvora, makar uhapsili sve novinare, na čelu sa mnom, i zabranili list",
rekla je Zekić.

Prema njenim rečima, novinari Borbe nisu bili izloženi pritiscima nakon objavljivanja informacije za koju se ispostavilo da je državna tajna, ali očekuju da će takvih pritisaka biti zbog reakcije koju je ta vest u javnosti izazvala.

"Srpska javnost nikada nije bila toliko ujedinjena kao u slučaju ove afere i zahtevu da se obelodani ko je i zašto naložio da se od novca građana nadoknadi šteta koju je počinio jedan huligan",
rekla je Zekićeva.

Vlasnik lista Borba Ivan Radovanović rekao je agenciji Beta da u prostorijama tog dnevnika nije bilo policijskog pretresa i da niko od novinara i urednika do sada nije bio na razgovoru u policiji.

List Borba je u četvrtak 19. februara objavio vest o obeštećivanju američkog studenta i navela da je odluku o tome Vlada Srbije proglasila državnom tajnom. Tužilastvo je pokrenulo istragu o tome kako je informacija procurela u javnost.

Srbija mora zakonom da uredi tajne


Izvršni direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Dejan Milenković izjavio je danas da je Srbija jedna od retkih zemalja koja nema zakon o klasifikaciji informacija i o tajnim podacima i da zato njen pravni sistem odudara od sistema drugih zemalja.

"Srbija još ima podelu na državnu, vojnu i službenu tajnu, a ne i jasno definisan pojam tajne, pa je Srbija po broju tajni čak i iznad NATO kao vojne alijanse", izjavio je Milenković agenciji Beta ističući da praktično "svako u svakom trenutku neki dokument može proglasiti tajnom".

Upitan da li bi "slučaj Kovačević", odnosno informacija o isplati odštete američkom studentu Brajanu Štajnhaueru, za koga je Miladin Kovačević optužen da ga je pretukao, po bilo kom osnovu mogao biti podveden pod državnu tajnu da u Srbiji postoji Zakon o klasifikaciji podataka, Milenković je odrečno odgovorio.

"Očigledno je da informacija koja se odnosi na slučaj Miladina Kovačevića po svojoj sadržini nije tajna. Dokument može biti proglašen tajnim samo iz razloga nacionalne i javne bezbednosti i odbrane zemlje",
kazao je on i dodao da upravo zbog toga što Srbija nema sistem "dovoljno je lupiti pečat".

(Izvor: Beta)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG