Dostupni linkovi

Propao sastanak Prudske trojke


Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović
Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović

Propao je sastanak tzv. Prudske trojke u Mostaru. Na ovakav ishod utjecala je krivična prijava protiv predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Prije sastanka, Dodik je iznio ultimativan zahtjev - ili priznanje Republike Srpske ili nema pregovora o Ustavu.

Ovo ipak ne bi trebalo utjecati na već dogovorene stavke Prudskog sporazuma.

Zbog ambijenta u javnosti na koji je utjecala krivična prijava protiv Milorada Dodika, nije bilo moguće održati kvalitete razgovore, zbog čega smo sastanak odlučili prolongirati, izjavio je u Mostaru, predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović, domaćin današnjeg sastanka trojice lidera na kojem se trebalo razgovarati o zakonu o državnoj imovini, ali i nadležnostima države BiH.

„Ni jedno pitanje nismo otvorili, nego smo se usaglasili da ne postoji normalan ambijent za razgovor u bh.javnosti. Iz tih razloga je pametno da ne ulazimo u bilo kakve rasprave jer bi naštetili procesu koji je do sada vođen.“

U izjavi za novinare, pred početak sastanka, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako za nastavak razgovora o ustavnim promjenama traži potvrdu o neupitnosti RS, entiteskom glasanju, te mogućnosti samoopredjeljenja do odcjepljenja. Bez tri uslova, pregovora o budućem Ustavu neće biti.

.

„RS ima međunarodni subjektivitet. Ako se to ne može prihvatiti nemam namjeru dalje sudjelovati u razgovorima oko ustavnih pitanja. Ukoliko jasno ne čujem od sugovornika da prihvaćaju to što sam rekao, a oni to mogu smatrati ultimatumom, uvjetom, stavom, mojim opredjeljenjem, kako god hoće, smatram da nema razloga za daljnje razgovore“, poručio je Dodik koji je sastanku prisustvovao nepunih sat vremena.

Ultimativni zahtjevi o neupitnosti RS kao uslov za pregovore o Ustavu, podvukao je predsjednik SNSD-a, ipak neće ugroziti već postignuti dogovor u Prudu:

„Suština Prudskog sporazuma je o onome što smo već uradili. To je Brčko distrikt, popis stanovništva i razgovor o državnoj imovini koji treba da se završi. A ovo je ostalo, otvoren proces oko ustavnih reformi. Treba da znate da ustavne promjene nisu uslov ni za šta, ni za EU integracije, ni za zatvaranje OHR-a, ove druge tačke jesu.“

Predsjednik HDZBIH, Dragan Čović kazao je kako na današnjem sastanku, Dodik nije iznosio svoje zahtjeve rekavši da se stiglo tek formalno razmijeniti prijedloge stranaka. Takođe je dodao:

„Dok god predstavnici srpskog naroda ne vide mogućnost za kompromis, nego da tako govore, dogovora nema.To je valjda jasno. Mi ne možemo nikoga prisiliti. Ustav se može promijeniti samo, zapamtimo, još uvijek, dvotrećinskom većinom u parlamentu.“

Odgovarajući na novinarsko pitanje, predsjednik SDA, Sulejman Tihić kazao je kako je neupitna samo BiH. Naglasivši kako poštuje pravosudne institucije BIH, Tihić je dodao i da ambijent jednostavno nije bio pogodan za razgovore:

„Da li možemo dalje, moramo. Dodik je zadano rješenje, on je legitimni predstavnik RS. To što on potpiše, to je ono važno. Ipak smo zajedno riješili pravni stauts Brčko distrikta koji nije bio riješen u Dejtonu. Da smo, samo to uradili, vrijedilo je što smo se sastali."

Komentirajući krivičnu prijavu koju je Tužilaštvu protiv njega i još nekoliko visokih dužnosnika RS, podnijela SIPA, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da je riječ o o farsi koja je uništila i ono malo povjerenja koje je imao u ustanove BiH:

„Neki kreteni u SIPI, Bošnjaci i Hrvati, hoće da napakuju ljudima u RS-u. To ne ide, tako se neće ništa napraviti. Neka Englezi i Amerikanci nose svoje pravosuđe tamo, nama ovdje neće suditi.“

Prema najavama iz SDA i HDZBiH, naredeni razgovori „Prudske trojke“ trebali bi se održati za petnaestak dana u Gradačcu. Domaćin razgovora biće Sulejman Tihić.

  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG