Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Klinton: SAD i Kina mogu da izvedu svet iz krize


Hillary Clinton i predsednik Kine Hu Jintao, Peking,21. februar 2009.

Američki državni sekretar Hilari Klinton rekla je danas u Pekingu, poslednjoj stanici svoje azijske turneje, tokom koje je posetila i Tokio, Džakartu i Seul, da SAD i Kina, radeći skupa, mogu da izvedu svet iz ekonomske krize.

Na konferenciji za novinare koju je održala skupa sa kineskim ministrom spoljnih poslova Jang Điećiem, ona je rekla da će dve zemlje moći otvoreno i iskreno da razgovaraju o pitanjima o kojima se ne slažu, uključujući ljudska prava, Tibet, verske slobode i slobodu govora.

Rekavši da će Vašington i dalje zahtevati od Pekinga da omogući veće političke i verske slobode, Klintonova je rekla da su u ovom trenutku prioriteti bilateranle saradnje svetska finaniijska kriza, globalne klimatske promene i bezbednosni izazovi poput severnokorejskog nuklearnog oružja.

Govoreći o trenutnoj situaciji u svetu, ona je rekla da su SAD rešene da nastave "pozitive, kooperatvine odnose sa Kinom, za koje verujemo da su bitni za budući mir, progres i prosperitet za obe zemlje, i za svet".

Na poslednjoj stanici svoje azijske turneje, tokom koje je posetila i Tokio, Džakartu i Seul, Klilntonova je danas u Pekingu potencirala međuzavisnost američke i kineske privrede.

"Imamo sve razloge da verujemo da će se SAD i Kina oporaviti (od trenutne krize) i da skupa možemo da predvodimo svetski oporavak",
poručila je Hilari Klinton.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG