Dostupni linkovi

Banke i rizik


Povodom izveštaja engleske rejting agencije Mudiz (Moody's), koja je navela da se Rajfajzen banka, i neke druge banke koje posluju u Srbiji, nalazi u grupi rizičnih banaka u poslovanju. Narodna banka Srbije saopštava da se u izveštaju pominju bankarske grupe sa najznačajnijim prisustvom u Istočnoj Evropi, ali se ne daje procena rizika bilo koje od njih u Srbiji. Da li građani imaju razloga za strah, povlače li svoj novac iz banaka?

Izveštaj agencije Mudiz u suštini predstavlja analizu i procenu povezanosti između zapadnoevropskih i istočnoevropskih bankarskih sistema, zatim mehanizama kojima se efekti aktuelne krize prenose sa jednih na druge, u oba smera, kao i njihov mogući uticaj na rejtinge koje ta agencija dodeljuje.

Zoran Petrović, izvršni direktor Rajfajzen banke tvrdi, u izjavi za naš program, da se ova banka ne nalazi u grupi rizičnih banaka u poslovanju i

ponavlja da se izveštaj ne odnosi direktno na Srbiju:

"Svaka država je priča za sebe i to Mudiz i ističe u svom izveštaju. Da li će biti problema? Ne postoji više tolika tražnja, u tom obimu, prihodi firmi padaju i one postaju ranjivije. Mi imamo, Rajfajzen banka, a rekao bih i bankarski sektor, dovoljno masti, da se tako plastično izrazim, da ispostimo - dobro smo pripremljeni za ovu krizu."

U najnovijem izveštaju o bankarskom sektoru u Istočnoj Evropi "eksplicitno se ističe da se istočnoevropske zemlje razlikuju prema stepenu rizika, navodeći najranjivije, među kojima se ne nalazi i Srbija. Viceguvernerka Narodne banke Srbije Mira Erić kaže da građani mogu biti spokojni kada je u pitanju njihova štednja u bankama u Srbiji:

"Nema nikakvog razloga da stanovništvo brine. U više navrata smo izjavljivali da su banke ovde pravna lica, da one nisu filijale stranih banaka, da posluju svojim kapitalom i da ih mi pratimo na dnevnoj osnovi. Dakle, potpuno su sigurne i nema nikakvog razloga za brigu."

S obzirom na iskustva iz devedesetih, hiper inflacije i propasti srpskog bankarskog sistema, saopštenje engleske rejting agencija Mudiz otvorilo je pitanje bezbednosti štednje u Srbiji. Evo šta kažu građani, kome veruju i da li štede ili povlače svoj novac iz banaka:

"Zar je potrebno danas da verujemo posle svoga što smo preživeli? Nikad više, ni u jednu banku."

"U jednoj maloj banci imam prijatelja koji mi je rekao da je navodno sigurno i da će mi reći ako se nešto promeni."

"Verujem u naše banke, ali srpskih banaka ima malo u Srbiji. Čitao sam u novinama da je Rajfajzen banka u nekim problemima, a danas to demantuju. Kod mene u firmi, u Gradskom saobraćajnom preduzeću, mnogi su povukli pare iz Rajfajzen banke baš zbog jučerašnjeg natpisa u štampi."

"Nisam čitao o tome, ali normalno je da ima straha."

Erste banka spada među vodeće bankarske grupe sa značajnijim prisustvom u Istočnoj Evropi. Zašto ne postoji osnov i razlog za strahovanje kod građana u Srbiji, podvlači Bojan Vračević, direktor direkcije za podršku:

"Zbog regulative Narodne banke Srbije da banke u Srbiji imaju visok iznos kapitala, preko 20 odsto, dok u zemljama Evrope iznosi 7 odsto. Dakle, kapitalno smo tri puta jači, tako da su naši depoziti građana, ali i opšte poslovanje banaka, barem tri puta sigurniji nego što je to slučaj u ostalim zemljama."

Stručnjak Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije dr Vladimir Gligorov smatra da građani nemaju razloga za brigu:

"Kada se uzme u obzir da je najveći deo depozita garantovan od strane države, sami depoziti ne bi trebalo da budu problem."

Gligorov upozorava da se u zemljama istočne Evrope i Srbije očekuje značajan pad proizvodnje i nezaposlenosti što bi moglo da donese probleme bankama koje su dale ogromne kredite u ovom delu Evrope:

"Osnovni problem tih banaka jeste hoće li se pojaviti značajnije nenaplativi krediti, pre svega kada je reč o preduzećima i domaćinstvima. Ako se ostvare, sada već realistična, predviđanja o recesiji u ovom području, a ta recesija u nekim slučajevima može da bude i ozbiljnija nego što se sada predviđa, i ako se nastavi sa ovim korekcijama kursa nadole, onda će se javiti problem naplate kredita, ceo bankarski sistem bi mogao da se nađe u ozbiljnim teškoćama."

XS
SM
MD
LG