Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odšteta za rušenje džamija 64,7 miliona


Ferhadija u vrijeme kada je srušena, 1993.

Osnovni sud u Banjoj Luci odredio je da se Islamskoj zajednici BiH isplati odšteta zbog rušenja 14 vjerskih objekata tokom 1993. godine. Islamska zajednica je tužbu podnijela još 2000. godine, ali je banjalučki sud pripremno ročište zakazao tek sedam godina kasnije - nakon što ga je na to obavezao Ustavni sud BiH.

Prema nepravosnažnoj presudi banjalučkog Osnovnog suda, Republika Srpska i grad Banja Luka dužni su Islamskoj zajednici nadoknaditi materijalnu štetu u iznosu od 64,7 miliona KM zbog rušenja 14 vjerskih objekata. Riječ je o džamijama na području Banje Luke koje su porušene u periodu od 1992. do 1995. godine. Zastupnik Islamske zajednice, advokat Esad Hrvačić:

„Mi smo zadovoljni sa presudom. Naravno, sa visinom zahtjeva nismo zadovoljni u smislu da smatramo da je vještak mogao procijeniti više, ali pošto je vještak ostao kod svog nalaza, smatramo da je to pravično presuđeno. Međutim, ono što je za nas mnogo bitnije od same materijalne štete jeste da je ovom presudom prvi put u pitanju ovakvih sporova RS prezela punu odgovornost za rušenje 16 vjerskih objekata Islamske zajednice u gradu Banja Luka i periodu 1992. – 1995. godina.“

Prema postojećim podacima, tokom proteklog rata na području cijele BiH uništeno je ili oštećeno 3.290 vjerskih objekata. U Islamskoj zajednici tvrde da je od prijeratne 1.144 džamije, uništeno 614, a 307 oštećeno. U svom odštetnom zahtjevu Republici Srpskoj Islamska zajednica zatražila je 64,7 miliona maraka, od čega se samo na džamiju Ferhadiju odnosi 32 miliona.

Hrvačić ističe da je presuda Osnovnog suda u Banjoj Luci istorijska za Islamsku zajednicu i sve Bošnjake koji su preživjeli rušenje svoje imovine za vrijeme ratnih dejstava:

„Kad bude pravosnažna ova presuda, mi ćemo se susresti s jednim problemom jer RS ima donesen jedan zakon gdje sve štete koje su prije 2001. nanesene se pretvaraju u javni dug u narednih 20 godina i izdaju se obveznice. Naravno, mi ne očekujemo da se taj zakon neće primineiti i na ovu presudu, ali u svakom slučaju i po tom osnovu smatramo da će šteta biti u cijelosti ispunjena. Međutim bilo bi pošteno od RS i pozivamo kompletne meritorne organe RS da pristupe ispunjenju svojih obaveza, ne primjenjujući taj zakonski propis, i da isplate minimalnu materijalnu štetu na koji ih je Sud obavezao.“

Zastupnik RS i grada Banja Luka Dragan Spasojević nije se pojavio na preuzimanju presude u banjalučkom Osnovnom sudu, tako da za sada ostaje nepoznato da li će tužena strana uložiti žalbu na prvostepenu presudu. Islamska zejdnica podnijela je tužbu 2000. godine, a sud je zakazao prvo ročište tek 2007., nakon što ga je na to obavezala odluka Ustavnog suda BiH.

  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG