Dostupni linkovi

Dva ekološka incidenta u deset dana


Rijeka Morača
Rijeka Morača

Za manje od deset dana dogodila su se dva ekološka incidenta za izlivanjem žive sode u Moraču iz KAP-a i dok se čekaju zvanični nalazi iz vodoprivredne inspekcije kažu da posljedice ne bi trebalo da budu katastrofalne.

Nova havarija i ekološki incident u Kombinatu aluminijuma dosio se u utorak oko 9 i po sati kada se iz fabrike Glinice izlila nova manja količina žive sode u korito Morače koje vodi kroz zetsko selo Botun. Glavni ekološki inspektor Vesna Zarubica i policija bili su u glinici, uzeti su uzorci, a konkretni podaci osim procjene da se radi o manjem incidentu znaće se tek nakon analize. Zarubica nam je rekla da očekuju nalaz vodoprivredne inspekcije da bi znali kakvu vrstu zakonskih mjera mogu preduzeti

„Dok se ne vidimo da procjenimo situaciju sastanemo sa vodoprivrednom inspekcijom i da vidimo sa kojom prijavom možemo da idemo, za koju ima osnova. Morate sačekati. Ništa nema jutros novo. Moramo sve te činjenice da poredamo, da vidimo gdje mi imao zakonskog osnova da nešto dokažemo jer za krivičnu prijavu treba ideal koje je zagađenje šireg obima, većeg prostora za sve to moramo imati dokaze. U svakom slučaju, nećete ostati bez informacije. Imamo prostora da podignemo i krenemo sa prijavom i prekršajnom i morate nam ostaviti malo prostora i bićete informisani."

Dok se čekaju nalazi za prvu procjenu o posljedicama, na osnovu podataka dostupnim javnosti zamolili smo bivšeg glavnog republičkog vodoprivrednog inspektora Nikolu Spahića da ocijeni kolika je potencijalna opasnost. On procjenjuje da je sreća što se izlivanje dogodilo u zimskom periodu:

"Smatram da je to jako napoželjno da se to dešava, ali ocjenjujem da je velika sreća što se dešava u ovom zimskom periodu kada su velike vode u rijeci Morači, kad je veliki vodostaj i dolazi do brzog i do velikog razblaženja toga zagađenja tako da su posljedice minimalne. To je katastrofalno kada se desi u periodu niskih vodostaja u rijeci Morači onda dolazi do velikog tragičnog pomora ribe i uništenja biljnog i životinjskog svijeta u rijeci Morači. Sada je to mnogo, mnogo blaže."

Prilikom prvog incidenta koji se dogodio 11. februara iz KAP-a je u Moraču isteklo oko 900 kilograma kaustične sode, utvrđeno je inspekcijskim nalazom koji je gotov i nakon čije će analize takođe biti preduzete odgovarajuće zakonske mjere. Izlivanje sode iz Glinice i ranije se dešavalo. U ovoj fabrici u posljednjih dvadesetak dana desilo se nekoliko većih havarija zbog serije strujnih ispada kada je pričinjena velika materijalna šteta. Ti kvarovi imali su za posljedicu nekoliko puta zaustavljanje proizvodnje u crvenom dijelu kombinata i Glinice u kojem radi šest glavnih proizvodnih mješalica. Javnost i mještani zetskog sela Botun o ekološkim incidentima u KAP-u sa potencijalno veoma opasnim posljedicama ze eko sistem i životnu sredinu drugi put u roku od deset dana saznaju sa danom zakašnjenja.

Kakve će mjere ovim povodom biti preduzete pokušali smo saznati od pomoćnika ministra zaštite životne sredine Siniše Stankovića:

"Naravno da imamo prostora za djelovanje i cijeli posao iziskuje priličnu zabrinutost, ne priličnu nego veliku zabrinutost svih nas i naravno da se neke mjere trebaju preduzeti. Kako i na kojem nivou i do kog nivoa će biti preduzete ja vam u ovom trenutku ne mogu reći, ali sigurano da treba nešto preduzeti.Sigurno da treba nešto preduzeti."

XS
SM
MD
LG