Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Clinton: Neophodna nova strategija za S.Koreju


Neophodna je nova strategija prema Sjevernoj Koreji gdje je borba za vlast blokirala razgovore o nuklearnom razoružanju, ocijenila je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton.
Šestostrani pregovori su "dali neke rezultate, ali se još suočavamo s relanošću Sjeverne Koreje koja ne samo da ima izvjesnu količinu nuklearnog oružja nego i pokazuje da joj se ne žuri krenuti boljim putem", kazala je Hillary Clinton po dolasku u Južnu Koreju.
"Naš je cilj izraditi strategiju koja će biti učinkovita, kako bi utjecala na ponašanje Sjevernokorejaca u trenutku u kojem je cijela situacija u rukovodstvu zemlje pomalo konfuzna", dodala je Clinton.
Ona je također sugerirala da bi se Sjeverna Koreja mogla opredijeliti za tvrđu liniju u pregovorima o nuklearnom razoružanju zbog borbe iza zatvorenih vrata da se pronađe nasljednik predsjednika Kim Jong-ila koji je u augustu imao moždani udar.
To je prvi put da Hillary Clinton spominje pitanje nasljeđivanja kao vidan razlog blokade u šestostranim pregovorima o uništavanju sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja.
XS
SM
MD
LG