Dostupni linkovi

Sanader: "Francuska daje podršku Hrvatskoj"


Francuska daje punu potporu Hrvatskoj da postane 28. članica Europske unije, izjavio je u četvrtak u Parizu predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader nakon razgovora s francuskim premijerom Francoisom Fillonom.

"S velikim sam zanimanjem saslušao da premijer Fillon daje punu potporu Hrvatskoj, da ona mora biti 28. članica EU-a. Fillon mi je najavio da će mi to u ponedjeljak reći i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy", izjavio je Sanader nakon razgovora s francuskim premijerom.

Premijer Sanader se u četvrtak popodne trebao sastati i s francuskim predsjednikom Sarkozyem, ali je taj susret zbog zauzetosti francuskog šefa države odgođen za ponedjeljak.

Dvojica premijera tijekom susreta razmijenila su mišljenja o gospodarskoj i financijskoj krizi, hrvatskim pristupnim pregovorima s EU-om, članstvu u NATO-u te stanju u hrvatskom susjedstvu.

Sanader je rekao da je Fillona zanimala svaka pojedinost otvorenog pitanja granice sa Slovenijom.

"Iznio sam mu naše stajalište i rekao da je najbolje da se to riješi pravnim putem. Očekujemo da će se pregovori uskoro odblokirati, bilateralna pitanja ne bi trebala biti zapreka bilo kojoj zemlji na njezinu putu u EU. To je načelo afirmirano u EU-u i mi očekujemo da će biti primijenjeno i u ovom slučaju", rekao je Sanader.

Upitan je li se Fillon izjasnio za političko ili pravno rješenje pitanja granica, Sanader je kratko odgovorio: "Vi znate da se u diplomaciji, posebice na najvišim razinama, ne govori o tome, prepustit ću premijeru Fillonu da to kaže. Ja mogu reći da sam zadovoljan razgovorom".

Sanader je najavio da će se sljedeći tjedan sastati sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom "ako se točno dogovorimo o terminu, mjestu i uvjetima".

Hrvatski premijer smatra da Slovenija, izjavom donesenom u parlamentu u kojoj se tvrdi da je imala pristup otvorenom moru, dodatno dolijeva ulje na vatru.

"Sinoć je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo na takav zaključak slovenskog parlamenta i očekujem da će se i Hrvatski sabor o tome oglasiti. To naprosto nije točno i smatram da to samo dolijeva ulje na vatru. Ono što nije dobro jest da Slovenija bez obzira na činjenicu da je parlament ratificirao protokol, stvara dodatne probleme oko našeg članstva u NATO-u, a u biti stvara probleme sama sebi. Nije dobro da NATO ovisi o nekim politikantskim igrama, koje naprosto nemaju smisla. Očekujem da će Hrvatska na summitu u Strasbourgu i Kehlu biti punopravna članica NATO-a", rekao je Sanader.

Sanader je u izjavi novinarima odbacio nagađanja da je ova godina izgubljena za dovršetak pregovora s EU-om.

"Zašto bismo govorili da je dovedena u pitanje? Za nas postoji činjenica da je Europska komisija to najavila i nije rekla da je to nemoguće. Prema tome, mi u Hrvatskoj vodimo raspravu o nečemu o čemu Europska komisija ne razmišlja, za nas postoji izvješće o napretku s početka studenoga prošle godine kada je rečeno da Hrvatska može završiti pregovore do kraja 2009. Naravno da je uvjet za to deblokada Slovenije", rekao je hrvatski premijer.

Sanader je rekao da je u razgovoru s Fillonom bilo dosta riječi i o hrvatskom jugoistočnom susjedstvu. Najavio je da će sredinom sljedećeg mjeseca posjetiti Srbiju i da će uskoro posjetiti Crnu Goru. Također je izvijestio Fillona da se sastao s čelnicima najvažnijih političkih stranaka u Bih.

"Francuska i Hrvatska dijele zajednički interes da se postigne trajna politička stabilizacija jugoistoka Europe. Tu Hrvatska može puno učiniti i činit ćemo i dalje i nećemo okrenuti leđa susjedstvu i ovo je danas bio izrazito sadržajan dan", rekao je Sanader.

Sanader je prije susreta s Fillonom razgovarao s članovima Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove francuske Nacionalne skupštine.

XS
SM
MD
LG