Dostupni linkovi

Ministri obrane NATO-a na summitu u Krakowu


Američki ministar obrane Robert Gates sa grupom poljskih vojnika nakon potpisivanja memoranduma o suradnji između poljski i američkih specijalnih snaga na marginama summita, Krakow, 19. februar 2009.
Američki ministar obrane Robert Gates sa grupom poljskih vojnika nakon potpisivanja memoranduma o suradnji između poljski i američkih specijalnih snaga na marginama summita, Krakow, 19. februar 2009.

Ministri obrane NATO saveza okupili su se danas u Krakowu na dvodnevnim neformalnim razgovorima uoči summita Alijanse u aprilu. Središnje tema sastanka biti će borba protiv sve organiziranijih militanata u Afganistanu, kao i odnosi sa bivšim sovjetskim republikama –Gruzijom i Ukrajinom.

Sastanak ministara jest neformalan, ali neophodan, kako bi se dogovorio dnevni red summita Alijanse koji će se održati 3. i 4. aprila. Glasnogovornik Saveza James Apparthurai istaknuo je kako je važno da NATO poveća broj svojih vojnika u Afganistanu kako bi se djelotvornije suprotstavio militantima, ali i kako bi se podigle sigurnosne mjere za predstojeće predsjedničke izbore u Afganistanu u augustu.


"Na sastanku će, uz ministre obrane, biti i predstavnici multinacionalnih snaga u Afganistanu, afganistanski ministar obrane Abdul Rahim Wardak, ali i Kai Eide, predstavnik UN u Afganistanu. Mora se dogovoriti nova strategija na čemu će istrajati SAD. Moramo naći način i da podržimo predsjedničke izbore zakazane za 20 augusta. Svoju ulogu NATO će odigrati povećanjem broja snaga"
, rekao je našem radiju Apparthurai.

Biti će riječi i o načinu na koji pomoći razvoju afganistanskih vojnih i policijskih snaga, kao i o reviziji političko-vojnog plana međunarodne zajednice u Afganistanu. Američki predsjednik Barack Obama najavio je slane dodatnih 17.000 vojnika. Analitičari ističu da bi ova odluka američkog predsjednika mogla potaknuti i ostale članice Saveza da pošalju dodatne snage u Afganistan. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer također poziva članice, da ili daju dodatne snage, ili neke druge oblike pomoći, ističući kako je vrlo značajno da misija bude ravnomjerno raspoređena na sve članice Saveza.

Zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, general David McKiernan također je istaknuo kako su potrebne dodatne snage, posebno u južnom dijelu zemlje. No, ministri će tokom petka razmotriti odnose NATO- Gruzija i NATO -Ukrajina. Odnosi između Alijanse i Rusije pogoršani su nakon ruske intervencije u Gruziju prošloga ljeta. Ipak, savez želi poboljšati odnose s Moskvom, pa zato Scheffer ističe kako će se ministri obrane prije summita u aprilu, još jednom sastati, kako bi razmotrili odnose NATO- Rusija koji također trebaju doživjeti izvjesne promjene.

XS
SM
MD
LG