Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama odobrio dodatne trupe za Afganistan


Afghanistan

Američki predsjednik Barack Obama odobrio je rasporedjivanje dodatnih 17.000 vojnika u Afganistanu. Od ukupno 70.000 vojnika medjunarodnih snaga u Afganistanu, 33.000 su Amerikanci.

Portparol Bijele kuće Robert Gibbs saopštio je kako je "Odluka proslijedjena Pentagonu u ponedjeljak, a naredjenja su potpisana u utorak".


"Povećanje je neophodno da bi se stabilizirala situacija koja se pogoršava u Afganistanu, kome nisu dati strateška pažnja, usmjerenje i resursi, a koje to hitno zahtijeva"
, navodi se u Obaminom pisanom saopšenju. Nove će snage uključivati 8.000 marinaca te 9.000 pripadnika kopnene vojske. Medju njima je naravno i pomoćno osoblje. Pješadija je opremljena oklopnim vozilima, koji mogu djelovati na teškom terenu južnog Afganistana, kazali su dužnosnici Pentagona koje citira CNN.


Obamina administracija provela je nekoliko revizija politike SAD-a u Afganistanu, uključujući onu generala Davida Petraeusa, komandanta američkih snaga u regiji. Nove snage predstavljaju prvi dio većih američkih pojačanja koja se ove godine očekuju u Afganistanu. Dodatne snage su dio odgovora na stalni zahtjev američkog komandanta u Kabulu generala Davida McKiernana za dodatnih 30.000 vojnika. Neophodni su mu, obrazlaže on, kako bi se djelotvornije suprotstavio talibanima i zaštitio američke vojnike.


Ministar obrane Robert Gates izjavio je ranije da je originalna misija u Afganistanu bila "preširoka" i da treba biti "realnija i preciznija". To podrazumijeva fokusiranje na borbu s talibanima, kako bi SAD uspio u toj zemlji gdje vode rat od 2001. Nakon što su te godine, američki vojnici natjerali talibane i njihove saveznike iz al-Qaide na bjekstvo u sigurnija područja, medjunarodna zajednica je pokušala provesti demokratizaciju Afganistana.


Osam godina kasnije, kako tvrde analitičari, talibani su sve jači i pokušavaju se, iz skrovitih dijelova pakistanske plemenske regije, nametnuti na nacionalnoj razini, najviše zato što su bili od sekundarnog značaja za amerièku politiku.


U nedavnom kongresnom svjedočenju, ministar odbrane Robert Gates je govoreći o Afganistanu povukao paralelu izmedju Bushovog i Obaminog pristupa.

„Jedna od tačaka gdje su obje administracije došle do istog zaključka jeste da su naši ciljevi, suviše široki. Treba nam više konkretnih ciljeva koji se mogu realno ispuniti u roku od tri do pet godina“, rekao je Gates.


Paralelno s odlukom o pojačanju američkih trupa, Barack Obama je najavio i da će Washington tražiti sveobuhvatniji, diplomatski pristup Afganistanu.


"Apsolutno sam uvjeren da ne možete riješiti problem talibana, širenja ekstremizma u regiji samo vojnim sredstvima"
, rekao je Obama za kanadsku mrežu CBC, uoči jednodnevne službene posjete Kanadi.

Ovo će biti prva posjeta Baracka Obame inostranstvu od njegova ulaska u Bijelu kuću.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG