Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rezultati projekta pomoći žrtvama mina


Banjaluka, Foto: Erduan Katana

Rezultati projekta „Podrška ekonomskoj i društvenoj reintegraciji preživjelih žrtava mina u BiH“, predstavljeni su danas u Banjoj Luci. Riječ je o projektu koji je najvećim dijelom finansirala EU, a čija ukupna vrijednost iznosi 375.000 eura. Nezvanično, BiH ima oko 5.000 osoba - žrtava mina.

Institucije Bosne i Hercegovine sve više se uključuju u problematiku zapošljavanja invalida. Potvrđuju to i rezultati projekta “Podrška ekonomskoj i društvenoj reintegraciji preživjelih žrtava mina u BiH” koji je najvećim dijelom finansirala EU, a čija ukupna vrijednost iznosi 375.000 eura.

Od ukupne populacije preživjelih žrtava mina u BiH, kojih je prema nezvaničnim procjenama oko 5.000, projektom, koji je trajao od juna 2007. do oktobra 2008. godine, podržano je 86 lica u oblasti samozapošljavanja. Provela ga je škotska organizacija „Mersi Korps“ koja se bavi podrškom zapošljavanju različitih marginalizovanih kategorija. Kako su naveli u toj organizaciji, osobe iz kategorije prezivjelih žrtava mina koje su imale neku konkretnu inicijativu uključene su u projekat sa ciljem da ih se ojača do nivoa samoodrživosti.

Projekt menadžer „Mersi Korpsa“ Darko Ivanić objašnjava da je ta organizacija finansirala proizvodne resurse neophodne za pokretanje posla, ponudila pomoć u edukaciji i u povezivanju sa tržištem:

„Konkretno, 80 posto te populacije je u principu ruralno stanovništvo koje se uglavnom bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ali nije riječ o poljoprivrednoj proizvodnji samo za vlastite potrebe domaćinstva nego njihovo osnaživanje da svoje proizvode mogu plasirati dalje na tržištu, da budu uvezani u kooprenatske lance. Zato sam rekao da ova komponenta povezavanja sa tržištem i uopšte integralnog pristupa, znači jednog paketa usluga tim ljudima je jako bitna. Nije dovoljno nabaviti mu samo neku mašinu za obradu drveta i slično, nego i naučiti ga kako to da pravi u skladu sa standardima i zahtjevima na tržištu, kako da uopšte vodi svoj biznis, ali isto tako kako te proizvode da proda.“

Predsjednik Koordinacionog odbora invalidskih organizacija RS Zoran Dobraš smatra da je ovim projektom ispunjena i jedna od osnovnih misija odbora - da se, kako kaže, od invalida kao pukog korisnika usluga i objekta kojem se pomaže stvori aktivni subjekt koji rješava svoju sudbinu:

„Ne radi se o čistom zapošljavanju. Ono što često invalidi znaju reći - izađu na televiziju i kažu nađite mi posao, dajte mi nešto da radim. Ovdje se radi o vrlo bitnom segmentu, što ja nazivam aktivacijom, znači da se aktivno uključi svaki invalid u rješavanje svojih problema i da on kaže šta može i šta želi da radi.“

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS zadovoljni su postignutim, a posebno projektom za preživjele žrtve mina, u kojem su i participirali. Načelnik odjeljenja za rad i zapošljavanje Rajko Kličković:

„Mi smo zadovoljni. Negdje oko 37 preživjelih žrtava mina je zaposleno na području RS - jer su to kvalitetno odabrani projekti, lica su imala mogućnosti, projekti su dobro vođeni i imamo solidne rezultate.“

A Vlada Federacije BiH do sada je svake godine u budžetu osiguravala oko milion KM za invalide. Direktor Jedinice za implementaciju projekata socio-ekonomske podrške PIU SESER, pri resornom ministarstvu Marko Pejčinović kaže da je ove godine taj iznos znatno manji:

„Od tih 450.000 maraka, 100.000 predviđeno je za sufinansiranje ovog projekta „Mersi Korps“ koji finansiraju EU i Fond princeze Dajane za radno angažovanje i zbrinjavanje žrtava mina zaostalih iz zadnjeg rata.“

Pejčinović kaže da je zakon o profesionalnoj orijentaciji i zapošljavanju invalidnih osoba ušao u formi prijedloga u parlamentarnu proceduru Federacije BiH i njegovo donošenje se očekuje do maja ove godine. Njime bi se, kao i u RS, predvidjeli doprinosi za invalide koje bi prikupljao Fond, a bili bi namijenjeni za njihovo zapošljavanje.

Po pitanju profesionalne rehabilitacije invalida u BiH optimizam ulijeva i činjenica da se saradnja nadležnih institucija sa EU nastavlja kroz novi projekat koji je počeo u julu prošle godine. On podrazumijeva takođe podršku socio-ekonomskoj reintegraciji preživjelih žrtava mina, ali u zonama značajnog manjinskog povratka. Projekat je vrijedan 475.000 eura, a osim RS, podržaće ga i Vlada Federacije BiH, NVO “Mreža preživjelih od mina - LSN”, Savez udruženja izbjeglih i raseljenih lica BiH, te Centar za razvoj i podršku iz Tuzle.

  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG