Dostupni linkovi

Počelo suđenje bivšem vođi Crvenih kmera


Kaing Guek Eav u sudnici
Kaing Guek Eav u sudnici

Trideset godina nakon što je srušen maoistički režim u Kambodži počelo je u Pnom Penhu suđenje bivšem vođi Crvenih kmera. Kaing Guek Eav - poznatiji kao Duch optužen je za mučenja i ubistva najmanje 14.000 zatvorenika u logoru kojem je bio komandant. Za preživjele, početak ovog suđenja predstavlja prvi znak pravde.

Polja smrti postala su simbol surovosti režima Crvenih kmera koji su Kambodžu držali u svojim okovima od 1975 do 1979. godine. U tom je periodu, procjenjuje se, milion i 700000 ljudi ubijeno, iznureno gladju ili radom.

Kaing Guek Eav je dovezen u blindiranom automobilu iz pritvorskog centra do specijalno izgrađene sudnice, a njegov advokat je izjavio, da je neprihvatljivo što je držan u zatvoru bez suđenja više od devet godina. Guek je jedan od pet vođa Crvenih Kmera koji će se suočiti sa suđenjem i neobično je što je izrazio žaljenje zbog onoga što je učinio i zatražio je oprost od žrtava.

Predsjedavajući sudija Nil Nonn izjavio je da otvaranje suđenja predstavlja "ostvarenje značajnih napora na uspostavi poštenog i nezavisnog suda za sve koji su bili na rukovodećim položajima i moraju se smatrati odgovornima za kršenje kambodžanskih i međunarodnih zakona".

Prvi dani su uglavnom proceduralni, dok se prva svjedočenja očekuju tek tokom saslušanja idućeg mjeseca.
Preživjeli koji će svjedočiti na sudu, danas su, uoči početka procesa, izjavili
"Istraumatizirao sam se onog momenta kad sam ga vidio. Isti osjećaj kao i kad sam ga sreo prvi put."

"Voljela bih da sudjenje bude pravdeno, tako da niko ne može prigovarati."
Duch je u pritvoru od 1999., dvije godine nakon što ga je otkrio britanski fotoreporter. Za njega se tvrdi da je sarađivao s istražnim sudijama - i očekuje se da otkrije bitne informacije o odlukama koje je dnosilo rukovodstvo organizacije. To bi moglo biti od pomoći u procesima ostalim zatvorenicima, medju kojima su i vodeći lideri Nuon Che, Ieng Sary i Khieu Samphan, koji su ostarjeli i lošeg su zdravlja. Za razliku od Ducha, ova četvorica negiraju da su išta znali o zvjerstvima koja su se dešavala pod njihovom vlašću.

Ukoliko se pripreme za njihovo suđenje oduže, kako vjerovatno izgleda, Duch bi mogao biti jedini čovjek ikada smatran odgovornim za zločine Crvenih Kmera.

Najodgovorniji i najtraženiji za zločine u Kambodži medjutim nikada neće biti priveden pravdi.

Pol Pot, osnivač i vođa Crvenih Kmera, umro je u logoru duž granice s Tajlandom 1998., iste godine kada je nekolicina njegovih preostalih gerilaca konačno pristala da odustane od svoje borbe.
XS
SM
MD
LG